Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

capitalize
capitalize
capitalize
capitalize
capitalize
capitalize

E
E
E
E
E
E

d
d
d
d
d
d

i
i
i
i
i
i

n
n
n
n
n
n

a
a
a
a
a
at
t
t
t
t
t

e
e
e
e
e
e
m
m
m
m
m
m

a
a
a
a
a
a

,
,
,
,
,
,

k
k
k
k
k
k

i
i
i
i
i
i

o
o
o
o
o
o

b
b
b
b
b
b

s
s
s
s
s
s

t
t
t
t
t
t

a
a
a
a
a
a

j
j
j
j
j
j

a
a
a
a
a
a

,
,
,
,
,
,


j
j
j
j
j
j

e
e
e
e
e
e
n
n
n
n
n
n

e
e
e
e
e
e

z
z
z
z
z
z

n
n
n
n
n
n

a
a
a
a
a
a

n
n
n
n
n
n

j
j
j
j
j
j

e
e
e
e
e
e


.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

Biti slep se pravi biti oropan vse tiste silne svetlobe, ki jo neprestano seva v človeško notranjost veliki zunanji svet in ki zajema nepopisno lepoto barv, oblik, stvari in utrip življenja. Slepota ne more biti meja in ne tema duha.

blindness2

KAJ JE SLEPOTA?

Človek ima pet osnovnih čutil:

  1. Čutilo za sluh
  2. Čutilo za okus
  3. Čutilo za vonj
  4. Čutilo za tip
  5. Čutilo za vid

Teh pet čutil ima pomembno vlogo v človekovem življenju, saj mu omogočajo zaznavanje okusa snovi(okus), obvarujejo telo pred poškotbami(tip), Omogočajo zaznavanje zvoka(sluh) in vonja(vonj), ter mu omogočajo orientacijo v prostoru (vid,sluh,vonj). Pri slednjem je najpomembnejše čutilo vid, saj z jasno sliko okolice daje predstavo o našem položaju v prostoru hkrati pa nam omogoča tudi prepoznavanje oblik, predmetov...

Človek z okvaro vidnega čutlia pa ne zaznava slike in je tako močno oviran v vsakdanjem življenju. Tak človek je slep.

Slepota je torej okvara čutnih celic (paličic in čepkov) v očesu, kar onemogoča zaznavo slike.

Slepota (latinsko caecitas) je stanje, za katero je značilna delna ali popolna nezmožnost videti. Slepota je prirojena ali pridobljena zaradi poškodb, očesnih bolezni ali možganskih motenj.

KAJ V RESNICI VIDIMO?

Vsi, videči in slepi, vsak od nas ima svojo podobo in svojo predstavo o sebi in svetu okoli nas. Tudi od rojstva slepa oseba ima svoje podobe. Podobe videčih so barve, število in intenzivnost barv, ki jih vidimo, je povezano z okoljem, v katerem živimo. Indijanec v Amazoniji pozna 100 odtenkov zelene barve, Eskim 100 odtenkov bele, slepi pa 100 odtenkov črne barve.

myeyez_big

Biti slep se pravi biti oropan vse tiste silne svetlobe, ki jo neprestano seva v človeško notranjost veliki zunanji svet in ki zajema nepopisno lepoto barv, oblik, stvari in utrip življenja. Slepota ne more biti meja in ne tema duha. 
"Edina tema je neznanje", to je trdil že Shakespeare. Toda dolga stoletja so morala preteči, da je družba začela lomiti predsodke in postavila človeka na pravo mesto.

Po svetu živi približno 40 milijonov slepih. To je 10 odstotkov vseh invalidov. V Sloveniji imamo v Zvezi slepih in slabovidnih registriranih okoli 4000 ljudi, med njimi 8 odstotkov otrok, starih do 16 let. Po klasifikaciji SZO delijo te paciente na tri kategorije:

  1. popolnoma slepi
  2. tisti, ki imajo vid ohranjen do 10%
  3. tisti, ki imajo vid ohranjen od 10 do 30%

Vzroki za slepoto in težko slabovidnost so lahko prenatalni, perinatalni in postnatalni. Med prvimi prednjačijo genetski vzroki(retinalne distrofije, dedne atrofije optičnih živcev, aniridije, albinizmi...), med drugimi običajno hipoksija, pri tretjih pa tumorji, vnetja in poškodbe. Pri poškodbah je k sreči običajno prizadeto le eno oko. Slovenski otroci so deležni hitre in najboljše oskrbe. V Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani se šola okoli 50 otrok, še približno enkrat toliko pa jih je integriranih v šole s prilagojenim programom v domačem okolju.

KAKO SLEPI ZAZNAVAJO OKOLICO?

Slepi človek okolice ne zazna z vidnim orgaom (očmi) vendar pa vseeno ima predstavo okolice. Ta predstava se seveda razlikuje od predstave ljud, ki normalno vidijo. Kakšna pa je njihova predstava pa je težko reči saj je bila ta predstava opisana le z besedami selpih.

Kako slepi zaznavajo?

Slepim se zaradi pomankanja vida toliko bolj razvijejo ostala čutila. Še najbolj se razvijeta čutilo za tip in sluh.Tako si slepi s predvsem s tipanjem ustavarjajo sliko o predetih, ki se nahajajo okoli njih, sluh pa jim skupaj z vonjem omogoča da se lahko delno orientirajo. Taka orientacija je nam težko razumljiva saj sami nimamo v tolikšni meri razvitih čutil. Slepi pa imajo vonj in sluh toliko bol razvit da lahko s sluhom zaznavajo tudi najmanjše premike, z vonjem pa lahko prepoznavajo osebe, rastline, hrano. Zaradi takšnega načina zaznavanja si vsak slepi človek ustvari svojo predstavo, ki pa se med seboj močno razlikujejo. Vseeno pa lahko ločimo dve skipini ljudi:

  • ljudje slepi od rojstva
  • ljudje ki so oslepeli

Ločimo jih na dve skupini saj se njihova predstava medsebojno razlikuje. Ljudje, ki so slepi od rojstva nimajo realne predstave o svetu. Ljudje, ki pa so videli in so šele tekom življenja oslepeli, pa imajo v spominu kakšna je realna stvarnost in je zato tudi njihova predstava veliko bolj realna.

 

 


( 2 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik