Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

Bila je sobota, 19. maj 2012. Na prvi pogled povsem navadna sobota, a za množico tekačev, med katerimi sem bil tudi jaz, je bila na programu zopet vroča sobota v Radencih - 32. maraton treh src. Cel teden prej so bile idealne temperature za tek. Letos je izgledalo malce bolj vremensko ugodno, a se je na koncu izkazalo, da so Radenci pač nekaj posebnega, tudi kar se vremena tiče. Presenetljivo se vreme zamenja in tu je sonce, vročina, brez oblačka... 

Po relaksiranju in dvodnevni abstinenci od teka, ko sem polnil zaloge OH in se prekomerno nalival s tekočino, je napočil dan D, pravzaprav dan R (adenci). Zjutraj smo se s familijo in Borisom napokali v avto ter krenili po avtocesti do Radencev. Pretirane gneče na cesti ni bilo, tudi ne na izvozu Vučja vas, kjer je lani bila že prava kolona vozil. Se je poznalo, da smo bili kakšne pol urce bolj zgodni kot lansko leto. Dovolj časa za sprehod do prijavne službe, kjer sem prevzel štartno številko. Dboil sem številko 878, katero si bom verjetno nekaj časa zapomnil. Razlog: Trenutno moj rekord v teku na polovički maratona - 21 km.

32_Maraton_treh_src_017 32_Maraton_treh_src_106

Vrnil sem se nazaj do mojih spremljevalcev in malo smo se še pohecali, nato pa sem se šel ogrevat. Poskakovanje na zumba ritme mi ne sede najbolje, zato sem se ogrel kar s tekom in tekaškimi vajami. Po Radencih gor in dol, sem in tja, pred Pahorjem, za njem,... Skratka množica ljudi, ki se ogreva vsak na svoj način. Potem še malo raztezanja in na hitro sem še poiskal moje. Popil še malo zelenega čaja ter se spravil v štartno polje. Še vedno mi ni povsem jasno, kako to, da tekači na 10 in 5 ne razumejo, da je najprej štart polovičke in maratona... Skratka nekaj nepotrebne gneče. Potem pa se je začelo. Pok, pa so krenili paraplegiki. Na hitro je minilo 5 minut in na vrsti smo že bili mi, maratonci in polmaratonci. 10 minut za nami pa še tekači na 10 ter 5,5 km.

Štart polovičke in maratona:

Moj načrt je bil ob ne prevročem vremenu priteči v cilj s časom 1:50. Začel sem z množico, ker se v sredini nikakor ni dalo narediti kaj drugega. Prvi kilometer v tempu 5:11 / km. Nato se je množica malo raztegnila in lažje je bilo najti svoj tempo. Nadaljeval sem s tempom malo pod 5 min na km in tako pretekel prvih 10 km v času 49m:23s. Še se je dalo teči normalno. A ne več dolgo. Sonce je bilo že visoko na horizontu in še sreča, da ozračja ni prehitro segrelo. A svojo moč je vseeno pokazal. Okrepčevalnic je bilo dovolj, saj so bile na cca. 2,5 km. In na vsaki sem našel kaj zame: malo hladne vode, ki je stekla po glavi ter malo izotoničnega napitka, ki sem ga zlil po grlu. Na drugi mi je celo uspelo dobiti gobico, s katero sem si kar dosti pomagal, da sem se lahko hladil po glavi. Gobica je ostala moja zvesta spremljevalka vse do 20 km. Se mi zdi, da sem se na okrepčevalnicah od 13 kilometra naprej predolgo zadrževal in tempo je takoj malo padel. Najslabši pa je bil 18 kilometer, saj sem očitno preveč pil in sem moral iti na minus 2 dcl. Nato pa sem stisnil zobe, vzel gel, ga poplaknil z vodo in oddrvel naprej proti cilju. 

Še nikoli se mi ni tako smejalo, ko sem na rondoju pred ciljem zagledal mojo družino. Vedel sem, da sem tekel hitro, tako hitro, kot še nikoli in ta občutek, ko sem videl, kako Urh in Ula oba navijata za mene, mi je dalo pravo adrenalinsko bombo. V cilju sem svojo uro pritisnil na stop in čas je pokazal 1:48:27. Presrečen kot še nikoli po kakršnemkoli tekaškem tekmovanju. Dosegel sem svoj rekord v teku na polovički maratona. Sicer je uraden čas 1:48:41 in dosegel sem skupno 675. mesto v moški konkurenci ter 126. mesto v kategoriji. Na polovički maratona, ki meri 21.098 m, je sodelovalo skupaj 1698 tekačev in tekačic. Če koga zanima, me je prehitelo 73 deklet. Pa kaj! Samo čestitam jim lahko.

Še malo statistike: Povprečna hitrost, ki sem jo imel na celotni razdalji znaša 5min:06s na km. Izmerjen mi je bil povprečni srčni utrip 160 utripov na minuto. Ura mi je namerila razdaljo 21,26 km in po uri sem polovičko (21.098m) pretekel v času 1h:47m:29s.

Nekje na 12 km sem kakšen pol km tekel tudi z najboljših slepim tekačem - Sandijem Novakom in mu v kratkem razgovoru čestital za paraolimpijsko normo v maratonu. A tokrat je zaostal za mano, saj je prišel v Radence na regeneracijski tek. Ampak vseeno, vsaka mu čast! Bravo Sandi, bomo na paraolimpijskih navijali zate.

Pa še en dogodek moram omeniti. Med preoblačenjem pri avtu me je za fotografijo prosila tekačica, o kateri smo se med sabo malo prej pogovarjali, saj je imela na sebi prilepljene kinezio trakove. Smo si mislili, da verjetno ni povsem navadna tekačica in res je na koncu osvojila prvo mesto državnega prvenstva v maratonu - Barbara Clemenz Dimnik. Če bi prej to vedel, bi naredil še kakšno fotografijo s svojim aparatom.

Moja tretja udeležba v Radencih, presenetljiva, lahkotna in prijetna. Organizatorju vse pohvale za dobro založene okrepčevalnice s hladno pijačo, vojski in dvakrat gasilcem se zahvaljujem za prijeten hladen tuš, ki je neizmerno prijal. Navijači so itak poglavje zase, hura! Čestitam tudi vsem ostalim tekmovalcem. Zame ste vsi zmagovalci, ki uspešno premagate katerokoli razdaljo, ne glede na čas! 

Radenci so mi že od nekdaj ostali v lepem spominu, tako da vem, da se tja še vrnem. Na radenških ravnicah je tekaške začetke meril moj stric in pred parimi leti si še mislil ni, da me bo tukaj videl kot tekača na polovički. Žal je zaradi zdravstvenih težav že nekaj let neaktiven tekač, a Radence si vedno ogleda - s kolesom v nasprotni smeri!


( 4 Glasov )

Komentarjev 

 
+1 #1 Barbara C.D. 00:10 10-11-2012
Slučajno sem naletela na vaš blog ;-) in me je presenetilo da sem omenjena ;-) sporočam da sem res čisto navadna rekreativna tekačica (to dokazuje tudi moj velik slabši čas na Lj maratonu hehe). V teku je treba uživat, to je najbolj važno!

lp

p.s če se pa še kdaj srečamo pa se z veseljem slikam z vami ;-)
Citat
 

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik