Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

V nedeljo, 25.3.2012 je bila v Sežani dvanajsta izvedba kraškega malega martona. Bil je lep nedeljski dan, obsijan z soncem in rahlo prepihan z burjo, vendar ni bilo preveč vetrovno, da se nas nebi zbralo preko tritisoč tekačev in tekačic, ki smo otvorili novo sezono množičnih tekaških prireditev. Seveda je vsak imel še nekaj navijačev zraven, zato je bila v Sežani kar velika gneča.

Okoli pol desetih smo se z družino pripeljali v Sežano. Po iskanju primernega parkirnega prostora smo se sprehodili do prireditvenega prostora, kjer smo prevzeli mojo štartno številko in promocijski material. Sprehodili smo se po stojnicah, nato pa je bil čas, da sem se šel preoblečt in ogret za svoj tekaški nastop. Že med ogrevanjem je bilo občutiti segrevanje ozračja, dobesedno, saj je bilo kljub vetru sončno in 20oC. Glede na svojo pripravljenost in na razgibanost terena, sem si zadal cilj z malo rezerve, da pridem do konca v času 1:55, če pa bo šlo, pa bi se rad približal zajčku na 1:52. 

Mali_Kraski_Maraton_2012_024

Nestrpnost je rasla, a se s tem nisem obremenjeval. Slabih deset minut pred štartom so mi moji sončki namenili vzpodbudne besede in sem šel v startni prostor. Nekaj sekund čez enajsto je župan občine Sežana dal znak za start in kolona je krenila. Tekmovalci v teku na 8,5 km in 21 km smo imeli skupni štart, okoli pet minut pa je menda minilo preden smo vsi prečkali štartno linijo. V gneči prvega kilometra sem začel v poskakajočem tempu z izogibanjem hitrejšim in prehitevanju počasnejših, ki je na koncu prvega km znašal 5:16/km. Po razcepu prog na 8,5 in na 21 km se je gneča malo unesla in lažje je bilo teči s svojim tempom. Malo sem pospešil in do vzpona pred Lipico tekel v tempu 5:10 min/km. Vzpon proti Lipici je bil prav prijeten in me je upočasnil za 10 sekund. Dohitel sem zajčka z balonom, vednar sem ugotovil, da je ta za čas 2:00. Bo treba naprej.

Po okrepčevalnici in ohladitvi s polivanjem sem dodal malo gasa ter do druge okrepčevalnice tekel celo s časom 4:57 min/km. Tu sem končno ulovil zajčka na 1:52. Malo sem mu sledil, a ker sem se počutil še svežega, sem bil malenkost hitrejši od njega, par sekund na km. Celo pot po Italiji, ko je teren rahlo navzdol, je šlo super. Pri okrepčevalnici na Italijanski strani so imeli nekaj težav s hitrostjo nalivanja kozarčkov, a jim ne zamerim. Saj so se trudili. A tempo po Italiji sem vseeno držal okoli 5:10 min/km.

Tam nekje na 15 km me je dohitel Simon in opazil, da mi gre kar dobro, zato me je poskusil spraviti, da bi šel na končni čas pod 1:50, a sem se ga umiril in razmišljal o zadnjih kilometrih od Orleka proti Sežani, saj sem ta del proge že poznal. Nato je sledila kolesarska steza. Malo gor, malo dol. Pravzaprav bolj gor! Proti Orleku. Še nekaj makedama in zadnja okrepčevalnica. Tempo v hrib je padel, začel je pihati veter od spredaj in zajček na 1:52 me je dohitel ravno na okrepčevalnici v Orleku. Tokrat sem prvič na tekmi pogoltnil gel, ga poplaknil z vodo in nadaljeval s tekom. Hitro sem ujel ritem teka po okrepčevalnici in pustil zajčka za sabo ter se spopadel z vetrom v prsa ter gor/dol terenom. Tudi veter, ki ni omilil vročine, je prispeval k hitrosti in tempo je padel na 5:28 min/km. Zadnji kilometer sem malo pospešil, ter zadnjih 300metrov pretekel s tempom 4:37. Ciljna ravnina. Uro sem ustavil po prehodu skozi cilj in je kazala 1:52:07.

Mali_Kraski_Maraton_2012_108

Super, cilj uspešno premagan kljub razgibanemu terenu. Zajček 1:52 je v cilj prispel minuto za mano. Kljub temu je uspešno opravil svojo nalogo!

Uradni rezultati so povedali, da sem dosegel bruto čas maratona 1:54:05, osebni čas pa 1:52:23. V skupni uvrstitvi sem zasedel 932. mesto, v moški konkurenci 812. mesto (ja pa kaj, 120 žensk me je prehitelo, ampak ko bi videli kakšne ritke Wink), v konkurenci moški D 1972 - 1968 pa sem se uvrstil na 153. mesto.

Kmalu za našim startom so se za nami zapodili še najmlajši, ki so morali premagati le nekaj sto metrov. Tako sta v teku sodelovala tudi naša dva predšolska otroka - Urh in Ula, ki sta tekla z mamico. Bravo mala športnika! Seveda sta morala takoj poskusiti kaj sta dobila!

Mali_Kraski_Maraton_2012_045

Vrhunsko organizirana prireditev, kjer po športni aktivnosti ni manjkalo glasbene zabave, odlične jote s klobaso in terana. Le do piva je bilo težje priti. Praznik teka v Sežani je tudi letos odlično uspel.

V malem maratonu je bil najhitrejši Tone Kosmač (1:09:53), v ženski konkurenci je zmagala Mateja Kosovelj (1:18:35). V teku na osem kilometrov je v moški konkurenci zmagal Primož Kobe (25:44), med dekleti pa je bila najboljša Metka Bulc (35:17).

Nihče ni podrl nobenega uradnega rekorda Kraškega maratona, so pa padali prenekateri osebni rekordi. Tudi moj, saj mi je garmin nameril razdaljo 21,27 km, razdaljo malega maratona 21,098 km pa sem premagal v času 1h:51m:06s. Bravo jaz! Čestitke tudi vsem tekmovalcem, ki so uspeli premagati katerokoli razdaljo v Sežani! Marsikdo je presegel samega sebe!

Naj še nekaj fotografij in video posnetkov pove svoje.


( 3 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

Prijava



Donacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik