Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

V nedeljo, 23.10.2011, je bil v Ljubljani največji tekaški dogodek v Sloveniji - Ljubljanski maraton. Tudi letos sem se ga udeležil in to je moja četrta udeležba na tem dogodku. Drugič 21 kilometrov oziroma polmaraton.

Tekaških kilometrov imam letos veliko v primerjavi z lanskim letom, zato sem ob prijavi vedel, da bo tokrat mnogo lažje. Vsaj mislil sem si. Pa se je izšlo drugače. Začelo se je doma v četrtek. Urh je zbolel, imel vročino, kašljal,... in tako sem se očitno še jaz nalezel viroze. Od četrtka naprej me je bolelo grlo, zvečer sem že kašljal... mogoče sem imel celo vročino, a si je nisem meril. Prehlad se je samo še stopnjeval. Čajčki niso pomagali. Nato smo šli v soboto še na Lumpijev tek in dvignit mojo številko in tako sem si rekel, da bom tekel pač prehlajen. Kašelj se je v soboto popoldne malo pomiril in pravočasno sem šel spat.

V nedeljo zjutraj sem se prebudil s polnim nosom in rahlo bolečim grlom. Vročina ni bila prisotna, o kašlju pa tudi ne duha ne sluha. Pa smo šli. Vsi. Andreja, Urh, Ula in jaz. Napokamo se v avto, peljemo otoke k babici in dediju, v avto naložimo Borisa in sami trije krenemo proti Ljubljani. V center smo prispeli nekaj čez deveto zjutraj in smo si v miru še lahko ogledali tekače na rekreativni razdalji. In poglej si jo no... kar na enkrat med tekači en znan obraz... Jolanda, dajmo!!! Andreja je bila tako presenečena, da jo je skoraj pozabila slikat...

Do štarta je bilo še dobrih 45 minut, vendar sem se že začel ogrevati. Izbral sem si idealno ulico in se moram pohvaliti, da sem se ogreval s temnopoltimi tekači iz Kenije. Pravzaprav samo z enim, dva sta bila pa malenkost hitrejša in sem raje sledil počasnejšemu Kenijcu. Se mi je tako dobro zdelo, ker sem mu tri kroge naokrog po ulici sledil brez težav, da me je morgla Andreja takoj slikat. in potem tečeva četrti krog, pa mimo Andreje pritečem sam. Sem ga prehitel in pustil daleč zadaj, a vam ne bom izdal, da je šel na WC... Pa ne me vprašat kateri je bil, ker ga nisem hotel motiti med ogrevanjem. Edino kar sva spregovorila je bilo o mrzlem vremenu, pa zaželel sem mu dober rezultat. Ura pa je tekla in počasi se je bilo potrebno spraviti v štartne bokse.

Ljubljanski_maraton_2011_020  Ljubljanski_maraton_2011_027

Vse lepo in prav, če bi bili štartni boksi bolje označeni. Potem je pa tu še ograja in priti v boks je spet nov podvig. Ne vem, ali so organizatorji pozabili na to, da je potrebno priti notri, ali pa so gledalci enostavno skrili vse prehode. No nazadnje mi je le uspelo priti v boks, kamor sem želel, za čas pod dvema urama. V pozitivnem vzdušju sem že skoraj bil na krilih in vsekakor sem vedel da bom tekel do konca, ampak ne na polno. Glede na virozo sem si rekel, da rekorda verjetno ne bo, mora pa biti pod dvema urama. In med vso to množico srečam Heleno P., kako stoji in čaka na štart. Pa sva se začvekala. Kar na enkrat je sledil štart in ob zvokih skupine The Stroj se je začel pričakovani 16. Ljubljanski maraton. Gneča na štartu je bila nepopisna in hvala bogu je organizator spuščal bokse po intervalih. Skoraj 12 minut po štartu najboljših, se je začel premikati tudi naš boks. Še sreča, da sva s Heleno čvekala, saj je hitro minil čas. Kakšnih 500 metrov sva še malo čvekala, nato pa sem se podal v iskanje svojega tempa, Heleno pa prepustil njenemu tempu. Na koncu sem videl, da ji je šlo odlično naprej. Čestitam!

LJ_maraton_2011_others1

V množici tekačev sem se počasi prebijal naprej, nekateri so prehitevali mene, nekatere sem prehiteval jaz. Počasi in ziher naprej. Prvih pet kilometrov čez Rožno dolino, mimo tehnološkega parka do prve okrepčevalnice je šlo s časom malo manj kot 27 minut. Prvo krepčevalnico sem spustil, saj sem si očitno naredil dobro zalogo tekočine in sem brez težav nadaljeval. Naslednjih pet kilometrov, po klančku navzdol v Šiško malo pospešim, lovimo sekunde, ni časa za počitek, zavijem na Vodnikovo cesto, priletim v Draveljski del, super publika. Mahajo z zastavami sveta in skoraj se počutim kot da bi tekel mimo kakšnega sedeža združenih narodov. Teh pet kilometrov je šlo pod 26 minutami in rezultat na 10 km je kazal na moji uri točno 53 minut. Kr vredu. Pa gremo naprej... Druga okrepčevalnica. Enervit, pijača, ki energijo vrača, so klicali iz okrepčevalnic... Pa smo si jo privoščili. Čez Stegne, ob železniški progi skoraj mimo Litostroja, na Aljaževi ulici se odžejam z vodo in nadaljujem naprej mimo Vegradovih samskih domov, na Podmilščakovi ulici prehitim sosedo Martino B., jo na hitro pozdravim in že oddrvim naprej. Na okrepčevalnici si vzamem enervit in kocko sladkorja ter v miru spijem ter pojem. 3 komplet petih kilometrov je za mano v času 26 minut in 30 sekund, skupaj 15 km v času ene ure in devetnajst minut. Nadaljujem po Slovenčevi ulici v Ježico, na ulico 7. septembra, čeprav je bil 23. oktober :). Sledi zavoj levo na Dunajsko cesto, nekdo na ovinku kliče moje ime, a ga ne vidim v vsej tisti množici navijačev in začne se ciljna ravnina. Pred vodno postajo odtočim, si vzamem kozarček za poplaknit in gremo naprej. Sama ravnina, ki pa sploh ni ravna, če bolj točno pogledaš. Kar na enkrat je tu še zadnja okrepčevlnica. Na hitro še en enervit, potem pa napet še zadnje moči. Četrto petko sem odtekel v najslabšem času 27 minut in 47 sekund. Pa sploh ne vem zakaj. A sem tako dolgo odtakal? Kakorkoli, evo, pri 20 kilometrih imam čas 1:47:24. Sledi železniški podvoz. Dol je ja šlo fajn, no, gor pa tudi. Drvimo naprej. Zadnji kilometer. Kakšnih 500 metrov pred ciljem slišim na levi strani navijati Andrejo in Borisa. Še malo me ponese naprej. Že smo na ovinku Slovenske in Šubičeve ulice. Pozdrav parlamentu in levo v cilj. Ustavim uro, ki mi pokaže 1:55:15 in 21,55 km. Vesel in srečen, kot že dolgo ne. Tole polovičko sem pretekel za našega Urha. Gneča v cilju ne dovoli enostavnega prehoda in imel sem možnost videti prihod zmagovalca maratona v cilj. In to z novim rekordom proge. Tako kot je na ogrevanju Kenijec zaostal za mano, je tudi na tekmi prišel v cilj za mano. Razlika je le v tem, da je on opravil en krog več.

Neuradni rezultati pravijo, da sem dosegel čas 1:55:12 in zasedel 2873. mesto od 4043 tekačev v moški konkurenci polmaratoncev. V kategoriji moški C rojeni 1976 - 1972 od 35 - 39 let pa sem zasedel 581. mesto od 794 tekačev.

Ljubljanski_maraton_2011_239  Ljubljanski_maraton_2011_257

Čestitke vsem tekačicam in tekačem in zahvala navijačem za spodbujanje. Pa še proti organizatorju nimam kej rečt. Super. Če sem koga od prijateljev pozabil pozdraviti med tekom, mi naj oprostijo. Večina jih je itak bilo hitrejših.

Še to: moj cilj je bil dosežen. Pretekel sem v času pod dvema urama. Med samim tekom nisem imel nobene večje krize. Viroza mi med tekom ni nagajala in na koncu sem zadovoljen sam s sabo. Noge ne bolijo nič, verjetno sem se premalo šponal. Le v ponedeljek sem nekje izgubil glas, ki pa se že počasi vrača... Čeprav to še zdaleč ni bila najhitrejša polovička, se ne sekiram. Če pa se viroza ne bi mešala, bi pa verjetno imel... ah, pustimo to za drugič. Bilo je super! Že komaj čakam naslednji tekaški podvig, medtem pa lahkotno naokoli. Prihajajo hladnejši dnevi in čas za umirjene daljše teke.

V nedeljo smo bili deležni mnogih presežkov, ki so se večinoma brali v jeziku matematike: v številkah! Tako so ljubljanske ceste samo v nedeljo nosile 12.036 tekačic in tekačev. 4.751 jih je teklo na desetkilometrski razdalji, kar 7.285 pa na maratonski ter polmaratonski razdalji (1.136 maratoncev in 6.149 polmaratoncev).

Poleg rekorda udeležbe, je seveda tu še novi rekord proge, ki je obenem tudi najhitrejši čas maratona pretečenega v Sloveniji. Tega je postavil eden izmed vabljenih tekačev iz Kenije, Daniel Too, in sicer neverjetnih 2:08:25, kar je trenutno tudi 46. izid sezone. Za svojo zmago je prejel (tudi rekordnih) 19.000 evrov (zmaga+nov rekord).


( 4 Glasov )

Komentarjev 

 
+1 #1 anica 23:32 26-10-2011
Ja čestitke Gregi, res Ti gre iz teka v tek boljše.... Pa me je bilo strah, da Ti
tokrat ne bo šlo tako dobro, ker ni navijala tudi tašča, pa se je izkazalo
ravno obratno, sedaj se pa moram jaz zamisliti, če še sploh spadam zraven...

Še naprej čimveč užitkov in uspehov želim!
Anica.
Citat
 

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik