Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

V soboto se je v Mojstrani odvijal drugi Alpski dan. Ogledali smo si lahko bogato kulturno in naravno dediščino Alp. Nekateri pa smo celo tekli.

Dogajanje na osrednjem prireditvenem prostoru pred Slovenskim planinskim muzejem se je pričelo že ob 8.30 z odprtjem prijavnice, med izjemno pestrim programom dogajanja pa smo vsi, ki smo bili tam, zagotovo našli nekaj zase, preživeli doživetij poln dan in iz Mojstrane odnesli fantastične vtise.

2_alpski_dan_05  2_alpski_dan_06

Kako sem prišel do Alpskega dne? 

Udeležil sem se netekmovalnega lažjega gorskega teka po tred aplskih dolinah. Razlog za to pa tiči v tem, da sem bil 5.8.2011 izžreban za prejem ene brezplačne startnine v okviru dogodka 2. Alpski dan. Seveda sem se prijavil na tek. Kam pa drugam...

Najprej smo imeli plan, da gremo gor s celotno družino, nato pa se je izteklo tako, da je mogla Andreja v službo, sam z otroki pa nisem mogel iti laufat. Sem predlagal, da bi šla zraven tašča in tast, pa nekako nista bila za to, sta pa z veseljem sprejela Urha in Ulo v varstvo. To je pomenilo, da se bom mogel sam peljati... Super, gremo varianta motor!

Pričetek netekmovalenga teka ob 11. uri

Trasa netekmovalnega teka je potekala ob obrobju treh alpskih dolin Vrat, Krme in Kota. Start je bil pri Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Žal nas je na startu stalo kakšnih 40, je pa zato bil start bolj atraktiven, z zvoncem in kratkim spremstvom starterja v posebni obleki. Od muzeja se je po približno 200 metrih proga odcepila proti potoku Bistrica, kjer smo ga prečkali čez mostiček. Proga se je nadaljevala proti Mlačci, nato pa se je  priključila cesti Mojstrana-Radovna. Na približno tretjem kilometru in pol, to je po prvem vzponu in pri prvi okrepčevalnici, so se lahko tekači odločili za krajšanje trase, kar je pomenilo, da so se po krožni poti vrnili nazaj v Mojstrano.

2_alpski_dan_01  2_alpski_dan_02  2_alpski_dan_03

Ostali tekači, ki smo želeli preteči 10 km, pa smo pot nadaljevali po klancu navzdol proti grbinastim travnikom*. Trasa se je nadaljevala mimo Pocarjeve domačije proti turistični kmetiji Pr' Pstnak, kjer je bila druga okrepčevalnica. Od tu je sledil 18% vzpon in proga se je nato priključila krajši različici, in kjer je še vedno stala prva okrepčevalnica. Od tu smo se nato vračali proti Mojstrani. Cilj je bil pri Slovenskemu planinskemu muzeju, kjer je bila še zadnja, ciljna okrepčevalnica.

2_alpski_dan_04

Tek je bil naporen zaradi vročine, ki pa na srečo ni bila prehuda! Ker pa je bil tek netekmovalen, sem na pot krenil lepo počasi, malo poklepetal z udeleženci in užival. Bi lahko rekel, da sem večino tekel, prvi klanec 3,5 km v celoti, po 'ravnem' brez težav, nato pa po polžje in celo s hojo v 18% klanec, a od vrha s polnim gasom proti 3,5 km oddaljenem cilju, ker je bila proga samo še navzdol.

Čeprav se s časom nisem obremenjeval, mi je Garmin nameril 57 minut in 53 sekund na razdalji 10.7 km, kar je povprečno 05:24 min/km. Odlično za gorski tek in zame ;) Dober trening in družaben tek za konec vročega avgusta!

Kaj se je še dogajalo?

Za vse starosti nekaj, od pohoda, teka, pravljic, slikanja obrazov, slacklina, hoje s hoduljami, skikanja, razne delavnice, pustolovski park, brezplačen ogled Slovenskega planinskega muzeja, brezplačen voden ogled Pocarjeve domačije (ena izmed najstarejših domačij v TNP, ki je danes tudi kulturni spomenik državnega pomena), skupina Jararaja, folklorna skupina... Za pod zob pa Velikanova malica (enolončnica - golaž - z velikanovo žemljo) in domač bezgov sok, flancati, in ostale dobrote na stojnici Hiše Pr' Katr'...

Fajn je blo!!! Škoda, da ni bilo zraven moje familije...

Bilo je super, malo ljudi, nič gužve. Čeprav je bil Alpski dan tudi v medijih, mi je žal, da ni bilo večje udeležbe zaradi organizatorjev. Drugače pa super organizacija, dovolj okrepčevalnic, prijazni ljudje, čista 5ka!

Aja, pa še nekaj... Na Alpskem dnevu sem iz rok ene izmed organizatork dobil posebno nagrado (Salamonova torbica za bidon za okoli pasu), saj sem pravilno odgovoril na vprašanje: Alpski dan bo le dan za tem, ko se je 26.8. leta 1778 zgodilo kaj? Veste? Ne? Naj vam odgovorim: takrat so se Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer na pobudo Žige Zoisa kot prvi povzpeli na Triglav.

Domov pa zopet z motorjem, le da tokrat malo bolj naokoli in čez sosednjo državo...

vir fotografij: 2. Alpski dan

Grbinasti travnik je naravna znamenitost oziroma geomorfološki posebnost, ki jo v Julijskih Alpah najdemo le v teh treh dolinah. Nastali so kot posledica delovanja ledenika, vendar danes izginjajo zaradi mehanizirane košnje trave. Tako ostajajo le še tam, kjer že dolga leta košnja poteka zgolj ročno.

( 0 Glasov )

Komentarjev 

 
0 #1 Pika 06:20 31-08-2011
:lol:
Madonca, eni so pa šprintal , kaj hodil :) Drugo leto pa kar vsi pridte, da bo bolj zabavno!
Citat
 

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik