Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.
Sobota, 22.5.2011, je bila rezervirana za moj novi tekaški podvig, tokrat maraton v Radencih. To je bil že 31. Maraton Treh Src, a zame šele drugi.

31_Maraton_treh_src_081

Lansko leto sem ga spustil zaradi težav z gležnjem, letos pa sem se podal na 21 kilometrsko preizkušnjo. Kakšne posebne priprave za ta tek niti nisem imel, saj redno tečem in imam letos že pretečenih dobrih 500 km. No, opravil sem kakšen intervalni tek več, kot bi ga običajno, in kakšen daljši tek, to je bilo to.

V Radence sem se prijavil že sredi aprila. Po tekih, ki sem jih opravljal na treningih, sem imel plan poseči tam okoli 1:50, v primernem vremenu celo kaj manj. A sem slutil, da bo rezultat zopet krojilo sonce in vročina. Pa še res je bilo tako. Celih 27oC je bilo v soboto. Sonce je žgalo na polno in asfalt se je hitro segrel.

Pa pojdimo od začetka

Na srečo sem štartno številko dvignil že v petek, 20. maja. Čisto slučajno sem bil službeno v teh koncih in sodelavcu ni bilo težko, da me je ustavil v Radencih in počakal, da sem prevzel številko. 1665 je bila moja številka, ki me je označevala na sobotnem teku. Zavoljo tega smo se v soboto lahko odpravili od doma nekoliko kasneje. Napokali smo se v avto, šli še po babico Anico in Borisa, ter krenili proti Radencem. Sorazmerna gužva na cesti je nakazovala veliko ljudi, ki so krenili v isto smer. Pa še res je bilo tako. Na odcepu z avtoceste je nastala prava kolona vozil.

V Radencih smo parkirali nekaj čez pol devet zjutraj. Kar na pločniku, kot že množica ljudi pred nami. Malo sem se z mojimi navijači sprehodil po štartno-ciljnjem prostoru, nato pa sem krenil na ogrevanje. Nisem se ogreval na glasbo in zumbanje, ampak po svoje, lepo v senčki dreves. Vedel sem, da bo sonca več kot preveč in je bilo treba izkorisitit zavetje. Kar hitro se je ura bližala štartnemu času in prestavil sem se med množico tekačev, ki so bili pripravljeni na svoje podivge.

Štartni pok

Kaj hitro je bila ura 9:25 in s štartom so pričeli paraplegiki na vozičkih. Pet minut za njimi smo se v dir pognali tekači na 21 in na 42 kilometrov, 10 minut za nami pa še tekači na 5,5 in na 10 kilometrov, ki so se morda nehote vrinili v ospredje in delali gužvo pri našem štartu. Pok. Pa se je začelo. Štartno črto sem dobesedno prehodil, saj je bila gneča prevelika. Tudi nadaljevanje je bilo počasno in na koncu prvega kilometra sem že imel svoj željeni tempo okoli 5:05 do 5:10 na km, katerega sem upal, da bom zdržal do konca.

Lepo sem napredoval po planu, na okrepčevalnicah pil vodo in se tudi hladil z njo. Na srečo sem prišel tudi do svoje gobice na prvi postojanki in sem imel s tem dodatno sredstvo za hlajenje, saj na naslednjih okrepčevalnicah za nas, ki smo bolj počasni, ni bilo več gobic. Naj še omenim, da se tudi s toplo vodo, ki so jo imeli na okrepčevalnicah, ne moreš ohladiti in tu bi dal majhen minus organizatorjem. Tudi postrežba je bila na psu. Skoraj na vsaki okrepčevalnici sem mogel počakati, da so napolnili kozarec, ni čudno ,da so nekateri kar cele plastenke vode jemali delilcem pijač. Dobro potezo so naredile 'ilegalne' okrepčevalnice, kjer so otroci vedeli, kako se hladi voda.

Počutil sem se odlično in tako tudi tekel. Prvih 10 km sem pustil za sabo v 51 minutah, 12 kilometrov v eni uri in še nekaj sekund. Sonce je močno pripekalo, nikjer nobene sence. Kapa na glavi mi je preprečela direktno izpostavljanje soncu, a ni veliko pomagalao. 13. kilometer sem še tekel s tempom 5:10, nato pa so se končale sanje o bilokakšnem rekurdu in željah. Peklenska vročina se me je dotaknila, kot večine tekačev. Vmes so že poplesavale sirene rešilnih avtomobilov, ki so verjetno pobirale obnemogle tekače. Sonce je očitno velik sovražnih tekačev. 

Tempo mi je močno padel in komaj sem čakal vse naslednje okrepčevalnice. Enostavno se nisem mogel več ohladiti, da bi tekel kot sem načrtoval. Celo hodil sem vmes, kar se mi niti na treningu pred maratonom ni naredilo. Lezel sem naprej počasi, a vztrajno. V glavi sem si zadal rezervni cilj. Priti v cilj pod dvma urama.

Gremo v cilj

Približali smo se reki Muri in s tem je prišlo kar nekaj senčnega dela. Ravno prav, da sem se sestavil nazaj za ciljni šprint. Zadnjih 500 metrov sem odtekel celo s tempom 4:25. Škoda, da ni bilo več senčnih delov proge. V cilj sem prispel, ko je na uri kazal čas 1:57:17. To je bruto čas. Moj neto čas teka pa je znašal 1:56:22. Zasedel sem 772. mesto v moški konkurenci.

31. maraton Treh Src je štel tudi za državno prvenstvo v malem maratonu. V tej konkurenci pa sem se uvrstil na 736. mesto. Glede na to, da je 2 milijona Slovencev, je rezultat odličen. Mimogrede, za predsednikom vlade sem zaostal za dobrih 6 minut in pol.

Na koncu sem zadovoljen s sabo, da sem v tej preklenski vročini sploh prišel naokoli. Za rezultat me ne jezi. Pač vem, da sem sposoben več, a je vse pogojeno z vremenom. Sonce ni moj idol. Vedno sem govori: Ni zime za eskime in šel teči tudi pri minus 10. Za poleti žal nimam pametnega pregovora...

Če bi bile rezmere drugačne, bi bili tudi rezultat povsem drugačen. Tako kot pri vseh tekačih. Celo Pahor je izjavil, da je razočaran in ga je vročina zdelala. Tudi kenijski tekač na 42 kilometrov je potrdil, da je bilo zelo vroče in je dosegel zanj skromen čas 2:33. Kakorkoli, svoj osebni rekord na 21 bom postavljal kje drugje!

Hvala vsem mojim navijačem za vzpodbudo in navijanje. Brez vas bi bil verjetno nekaj sekund zadaj. Hvala tudi vsem drugim navijačem ob progi in čestitke vsem udeležencem, predvsem tistim, ki so šli dva kroga!

 

 

 


( 1 Glas )

Komentarjev 

 
+1 #1 anica 14:08 23-05-2011
Gregi, hvala lepa, da sva lahko bila ta dan skupaj z Vami, na tako velikem dogodku! Lahko sva v živo doživela vso zagnanost in dobro voljo vseh tekačev, ki ste v takšni vročini, na videz lahkotno premagovali kilometre....

Seveda pa še enkrat vso pohvalo in čestitke za Tvoj rezultat!!! Tako kot Ti je na cilju rekel Urh - mi vsi smo zelo ponosni na Tebe Gregi! Res bi bilo škoda, da ne bi nadaljeval.

Anica in Boris
Citat
 

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik