Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

runningincold200x200Časnik Runner's World je s pomočjo uporabnikov zbral 10 najboljših nasvetov za tek v mrazu.

1. Bodite motivirani

Dogovorite s z nekom, da boste skupaj tekli, na ta način ni izgovorov, ko nekdo čaka. Klubski skupinski teki so zelo priljubljeni v zimskem času, ko je povprečna temperatura okoli -8 ° C. V januarju je organiziran Hipotermični plomaraton, ki privabi 3500 tekačev iz vse Kanade - tudi pri temperaturah -40 ° C. "Recite si, da greste takoj nazaj noter po petih minutah, če vas res zebe ali vam ni prijetno, ponavadi boste ostali zunaj." Seveda, vsakomur ne odgovarja zimsko vreme. Nočni tek med rahlim sneženjem je eden najbolj miroljubnih stvari, ki jih lahko doživimo!

2. Poskrbite za noge

Da vam bo toplo v noge, ko greste v snežno brozgo, obujte superge, ki imajo vsaj zaščitno mrežico. Če imate superge z Gore-Texom, toliko bolje. Nosite nogavice, ki odvajajo vlago vendar ohranjajo tople noge. Nekateri prisegajo na nogavice SmartWool.

3. Oblecite se

Želite, da vam je toplo, ne da bi se potili in da vas ne bo zeblo. Nepisano pravilo je, da se oblečite tako, kot da je zunaj 10 stopinj topleje. Na začetku vam mora biti rahlo hladno. Pomislite na več plasti tehničnih tkanin, z zadrgo na področju vratu in pod pazduho, da lahko zrak kroži, ko se segreje. Navadili se boste svojih običajev, a do tega vam lahko pomagajo splošne smernice. Predvidevam, da vedno nosite rokavice in kapo.

  • 0 stopinj: 2 vrhnja sloja in 1 spodnji. Dolgi rokavi spodnjega sloja - telovnik imejte kot jedro toplote. Dolge hlače (ali kratke hlače za polarne medvede).
  • Minus 5 do minus 10 stopinj: 2 vrhnja sloja, 2 spodnja. Tekaška jakna nad osnovno plastjo in hlače odporne na veter čez pajkice.
  • Minus 10 do minus 20 stopinj: 3 vrhnji sloji, 2 spodnja . Dve jakni (flis za tiste, ki jih je hladno) in tekaška jakna. Windstoper za fante.
  • Minus 20 do minus 25 stopinj: 3 vrhnji sloji, 2 spodnja, dodaten par rokavic, 1 šal zavit okoli ust.
  • Minus 30 stopinj: 3 vrhnji sloji, 3 spodnji, 2 dodatna para rokavic, 1 šal, sončna očala. Ali pa ostanite notri na toplem.

4. Bodite vidni

Z omejeno dnevno svetlobo, so velike možnosti, da boste tekli v temi. Visoki snežni zameti so pogost razlog, da boste še težje videni. Nosite odsevna, fluorescentna oblačila in ne bodite sramežljivi, če boste izgledali kot božično drevo. Naglavno svetilko ali ročno svetilko vzamite zato, da vas drugi vidijo in ne zato, da vidite kje tečete!

5. Ogrejte se pred tekom

Premikajte se po notranjosti, ne da bi se znojili. Tecite gor in dol po stopnicah, uporabite kolebnico, ali pa naredite nekaj vaj joge. Hitra hišna opravila so lahko tudi del ogrevanja. Mraza ne občutimo tako, ko nam je toplo. Če tečete v skupini s prijatelji, ne stojte in klepetajte na mrazu.

6. Spopadite se z vetrom

Začnite teči v veter in končajte z njim v hrbet, tako da vas veter ne bo bril v braz, ko ste preznojeni. Da bi se izognili dolgemu britju vetra v obraz, lahko delate segmente: proti vetru tečite približno 10 minut nato se obrnite in tečite z vetrom v hrbet pet minut, in ponavljanje. Lahko pa se zaščitite pred vetrom. Zaščitite izpostavljeno kožo, z uporabo buffa na nosu in na licah ali uporabite druge pripomočke za zaščito obraza, da preprečite ozebline. Možnost zaščite je lahko tudi vazelin.

7. Pozabite na hitrost

Tek pozimi je najprimernejši za tekaško bazo in ne za pridobivanje hitrosti. V zelo hladnem vremenu lahko poiščete kraje z inverzijo, kraje, ki so višjeležeči in imajo toplejši zrak. Tudi samo 300 metrov višje je mogoče zrak 10 stopinj toplejši, kar naredi veliko razliko pri teku. Če ne morete teči sredi dneva, ko so temperature najtoplejše, tečite dvakrat na dan, 5 kilometrov zjutraj in5 kilometrov v večernih urah je bolje, kot da tečete skupaj 10 kilometrov skupaj in vas na koncu močno zebe.

8. Po teku se hitro preoblečite

Temperatura telesa pade takoj, ko prenehate teči. Da bi se izognili dolgotrajnemu mrazu, preoblečite svojo obleko - od glave do pete - kakor hitro lahko. Poveznite si suho kapo na mokre lase. In spijte nekaj toplega. Lahko greste na kavo, čaj,... Se vozite do startnega tekaškega mesta? V avto si vzemite termovko polno zelenega čaja ali vroče čokolade.

9. Spopadite se z dežjem

Nekateri tekači so redno pripravljeni na dež. Imejte rezervni par superg, tekaško obleko in tri velike brisače. Ko dežuje, si po vrhu nogavic nataknite plastične vrečke, nato pa superge. Plastične vrečke vam bodo obvarovale suhe noge, tudi ko boste tekli po lužah. Zato večina tekačev izmenjuje vsaj dva para superg. Če morate posušiti superge čez noč, odstranite notranji vložek superg in vanje trdno natlačite časopis. Časopis posrka vlago.

10. Pojdite v južne kraje

Za tekače na jugu, ki želijo tekmovati v bližini doma, je zima edini čas, ko so temperature dovolj zmerne, da gredo po osebni rekord. Na primer na Floridi ej v zimskem času organiziranih vsaj sedem maratonov v februarju. Niste pripravljeni za 42 kilometrov? Poiščite si krajše tekaške tekme. Ali pa pojdite na Race Finder, da izberete svojo oddaljenost in destinacijo. Potrebujete še več motivacije?

 


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik