Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

V nedeljo, 19. septembra, sem se udeležil 1. Eko Maratona v Mariboru. Eko maraton, ki se je odvijal v Štajerski prestolnici res ni imel sreče z vremenom, saj so po širni Sloveniji bile poplave zaradi obilnih padavin, vendar je v nedeljo vseeno privabil kar veliko število ljudi, ki so se udeležili tekaškega maratona.

DSC08110

Ker letos še nisem bil na nobeni tekaški prireditvi, sem si dobrih štirinajst dni pred dogodkom rekel, da ne smem manjkat na 1. EKO maratonu. Takrat sem se tudi odločil, da bo Maribor mesto, v katerem bom prvič tekel na malem maratonu, torej na 21 kilometrov. Na dan mariborskega maratona je bilo 21 kilometrov cest v Mariboru prvič popolnoma zaprtih za ves promet in namenjenih samo nam tekačem in vsem tistim, ki ste nas prišli vzpodbujati. 21 kilometrov ni kratka razdalja, a je z nekaj trdne volje in treninga premagljiva za vsakogar, kar sem kasneje tudi sam ugotovil. Trasa maratona je dokaj razgibana, saj poteka skozi večino mariborskih mestnih predelov in med drugim kar štirikrat prečka reko Dravo, tudi čez hidroelektrarno.

Cilj mi je bil zdržati tek od štarta do cilja in da bi tekel pod dvema urama. Moram priznati, da mi je oboje uspelo in sem zelo ponosen na sebe. Sicer so bila nihanja v tempu in na koncu je šlo že skoraj prepočasi. Na začetku sem se mogoče malo preveč zagnal, saj je bila kar gneča na startu, ker se nas je zbralo okrog 1000 tekačev na 10 in 21 km in prvi km smo tekli skupaj. Prvi kilometer sem tekel s tempom 4:40. Gneča se je že na drugem km razredčila, tisti, ki so tekli na 10, so šli v drugo smer, jaz pa sem umiril svojo zagnanost in tempo spustil na približno 5:10 do 5:20 na kilometer.

V svojem tempu sem nadaljeval in opazoval okolico. Kilometri so res hitro minevali in se mi je zdelo, da sem na desetki in ne na 21-tici. Na polovici razdalje smo prečkali Dravo preko hidroelektrarne in to je bilo res posebno doživetje, ko si pogledal dol v prelivne kanale in videl vso brutalno moč vode. Tekli smo skozi Lent ter zopet čez Dravo na dvoetažnem mostu, na drugo stran, mimo starega pokopališča in seveda mimo City parka, nato je sledil še zadnji prehod čez Dravo, in podaljšani šprint v cilj. Zadnji trije kilometri niso bili ravno ravninski, zato mi je tempo še malo padel, a na koncu sem zmogel.

Eko Maraton Maribor

Čas je ob prehodu ciljne črte pokazal 1.51.49, kar pomeni, da sem uspel krepko preseči svoj cilj. Moj garmin mi je pokazal razdaljo 20,93 km, povprečni tempo sem imel 5:19 na kilometer, nabralo pa se je 130 metrov višine. Utrujenosti na koncu nisem čutil nobene. Aja, še to, štartna številka mojega prvega malega maratona, ki sem jo nosil, je imela same enke: 1111. Moj prvi mali maraton!

Ponosen sem sam nase, saj še pred dvema letoma in pol nisem uspel preteči niti 100 metrov! In vse skupaj je dober obet za naslednje tekme ;)

Na koncu sem bil zelo zadovoljen, pa ne samo z rezultatom, ampak tudi z organizacijo. Vsaj ta del organizacije, ki sem ga jaz občutil, vse je štimalo v nulo, od dviga številk, do okrepčevalnic na trasi (na vsake 2,5 km pijača, na vsake 5 km poleg pijače tudi hrana in isostar), oznak na progi, zapore ceste in na koncu še jedača in pijača. Res vsa pohvala organizatorju v upanju, da to ne bo prvi in zadnji eko maraton.

1. Eko Maraton Maribor

Ker nisem s sabo imelo nobenega navijača, nimam nobene konkretne fotografije. Te, ki so v članku sem našel na spletu in se avtorju iskreno zahvaljujem. Škoda, da se me ne vidi najbolje... Foto: tabonir

 


( 0 Glasov )

Komentarjev 

 
+1 #1 anica 20:38 27-09-2010
Gregor vse naše iskrene čestitke za tako
dober rezultat na tem maratonu!
Verjamemo, da si ponosen, seveda smo tudi mi in z veseljem bi prišli navijat, če bi le lahko. Tako pa že sedaj obljubimo za naslednjič, da boš imel najmanj toliko navijačev, kot si jih imel v Radencih, oz. zagotovo vsaj enega več....
Lep pozdravček!
Anica in Janoš.
Citat
 
 
0 #2 gic 01:32 30-09-2010
Anica, hvala za čestitke... :lol:
Sej bi lahko šli navijat, dežja po štartu sploh ni bilo več. :P

Kmalu bo spet priložnost, da boste navijali: 24. oktobra v Ljubljani!
Citat
 

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik