Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

...tisoč kilometrov in na pol poti nazaj, dva tisoč kilometrov je prevelik zalogaj. Za enkrat! V soboto, ko sem šel na svoj redni jogging sploh nisem pomislil, koliko kilometrov je letos že za mano.

Tek

Je teči lahko? Ja, je, vsaj meni. Saj tečem že skoraj dve leti. Lansko leto v jeseni sem začel beležiti pretečene kilometre. Nato sem si nabavil še tekaško igračko Garmin Forerunner 305, s pomočjo katere izvem veliko o mojem teku. In tako sem si minulo soboto pritekel svoj 1000. kilometer samo v letošnjem letu. Brez denarja in brez avta lahko grem peš nazaj, razburljivo potovanje pa pozabim naj... pravijo glasbeniki skupine California. In imajo prav!

Le kaj rabim pri teku? Praktično nič posebnega. Tekaške copate, majico, hlače, če je mraz pa še kakšne rokavice, trak za ušesa, mogoče vetrovka in pa šilt kapa, če slučajno dežuje.Tek je povsem preprost in čisto prvinski način gibanja in prav zaradi tega je bil tek dolgo podcenjen in zapostavljen, v zadnjem času pa je postal izredno priljubljen. Še meni se dopade! Če pa bi mi pred dvemi leti rekli, a greš tečt, bi vam rekel nekaj v smislu: a si ti čisto prismojen... Ja, res, nikoli nisem maral teka... dokler nisem sam začel teči. Danes ne zdržim tri dni brez teka in ugotovil sem, da je tek veliko več kot navadno naprezanje mišic in več kot očitno pripomore k dobremu telesnemu in duševnemu počutju.

Največ tekov sem seveda opravil v bližini svojega doma. Najpogostejša trasa je bila Sv. Lovrenc - Matke - Šešče - ob Savinji do Plevčka - Latkova vas - Sv. Lovrenc. Izmerjena razdalja je 8,4 km in najboljši čas na tej razdalji sem imel 45:02. Drugače so se teki razlikovali in razdalje so bile od 5 do 17 kilometrov na tek. Svoj časovni rekord pa sem postavil pred dobrim mesecem na ljubljanskem maratonu, kjer sem rekreativni tek kluba Polet na 9.200 m pretekel s časom 46:33. Sem pa zelo vesel, da sem lahko tekel tudi drugje: Radenci, Sežana, Bovec, ob Kolpi, Izola, Červar, Vela Luka, Rab, Stockholm,...

 

Kako tek deluje na organizem? Srčni utrip odraslega človeka v mirovanju je približno 80 udarcev na minuto, kar znese 30.000 udarcev dnevno, letno pa srce naredi kar milijon udarcev. Med treningom se količina krvi v organizmu poveča tudi do dva litra. Več krvi pa pomeni intenzivnejše delo za kapilare, ki kri dovajajo do mišic. Krvni obtok se tako poveča za 40 odstotkov. Z gibanjem se stimulira izmenjava snovi v organizmu. Med treningom se raven kisika poviša, zato se kalorije še hitreje porabljajo. Nato sledi faza postizgorevanja, kar pomeni, da tudi več ur po teku kalorije izgorevajo intenzivneje kot običajno.

Niti pri enem drugem športu se v istem času ne porabi toliko kalorij kot pri teku: na kilometer teka porabimo toliko kalorij, kot tehtamo. To pomeni, da če imate 85 kilogramov, boste po desetih kilometrih teka porabili 850 kalorij.

Da pa ne bo kdo mislil, da sem sedaj že postal ultramaratonec, naj samo omenim, da je Dušan Mravlje svoj prvi vidnejši rezultat dosegel s preizkušnjo med Sydneyjem in Melbournom, 1015 kilometrov, v enem kosu. To je preizkušnja, ki se je lahko primerjala s kolesarsko dirko prek Amerike. V njegovih pogledih je bila to največja tekma, ki jo je dokončal v svojem življenju. Za celotno razdaljo pa je potreboval 6 dni in 12 ur. Jaz pa za podobno razdaljo skoraj celo leto...

Poizkusite tudi vi teči, po teku se boste počutili zadovoljne, sveže in boljše. Če pa rabite nekoga, da vas bo na začetku vzpodbujal, pa mi recite, vesel bom vsake tekaške družbe.


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik