Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

capitalize
capitalize
capitalize
capitalize
capitalize
capitalize

E
E
E
E
E
E

d
d
d
d
d
d

i
i
i
i
i
i

n
n
n
n
n
n

a
a
a
a
a
a



t
t
t
t
t
t

e
e
e
e
e
e
m
m
m
m
m
m

a
a
a
a
a
a

,
,
,
,
,
,

k
k
k
k
k
k

i
i
i
i
i
i

o
o
o
o
o
o

b
b
b
b
b
b

s
s
s
s
s
s

t
t
t
t
t
t

a
a
a
a
a
a

j
j
j
j
j
j

a
a
a
a
a
a

,
,
,
,
,
,


j
j
j
j
j
j

e
e
e
e
e
e




n
n
n
n
n
n

e
e
e
e
e
e

z
z
z
z
z
z

n
n
n
n
n
n

a
a
a
a
a
a

n
n
n
n
n
n

j
j
j
j
j
j

e
e
e
e
e
e


.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

Deseterici mladih članov Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije se je uresničila dolgoletna želja.

Za nekaj trenutkov je deseterica (na fotografiji desno inštruktor varne vožnje Brane Legan) čutila, kako je, ko sam sučeš avtomobilski volan, foto: Gregor Katič

V Centru varne vožnje Vransko so na poligonu organizirali vožnjo z avtomobili za slepe in slabovidne, stare od 18 do 25 let. 

Samostojna vožnja z avtomobilom je namreč ena najbolj gorečih želja med mladostniki in tudi številni slepi in slabovidni pogosto sanjajo o tem, da bi sami sedli za volan, a je to v praksi skoraj neizvedljivo. Zato so se na Zvezi društev slepih in slabovidnih odločili, da svojim mlajšim članom in članicam vsaj za nekaj trenutkov omogočijo vožnjo pod strokovnim nadzorom na prostoru, ki je več kot primeren za tovrstne aktivnosti. 

Projekt je zasnovala Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije in ga s pomočjo Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana izpeljala s Centrom varne vožnje AMZS, sodelovala pa je tudi policija. Predstavniki Centra varne vožnje so desetim slepim in slabovidnim ter spremljevalcem najprej predstavili svoj center in delovanje. 

Policisti s celjskega območja so jim nato predstavili radarje in alkoskope ter jim pojasnili njihovo delovanje in opisali svoje delo v prometu. Slepi in slabovidni so dočakali tudi vožnjo po poligonu

Polni navdušenja so sedli za volan ter pod budnim očesom in z natančnimi navodilih inštruktorja varne vožnje poskusili voziti avto ter tako uresničili svoje dolgoletne sanje. 

»Deseterica mladih udeležencev ni mogla skriti navdušenja nad izkušnjo, ki smo ji jo ponudili. Lahko so občutili, kako se spelje, kako se zavija levo oziroma desno, kako se vozi v hrib. Nekateri po odpeljani vožnji kar niso hoteli zapustiti avta,« je povedal Brane Legan, inštruktor varne vožnje v centru na Vranskem, ki ima pri svojem delu tudi sicer izkušnje z ljudmi s posebnimi potrebami.

Čeprav ne morejo sesti za volan, se slepi in slabovidni v prometu pojavljajo kot pešci, kolesarji, uporabniki javnih prevoznih sredstev in sopotniki. 

Številni vsaj za kakšen trenutek s pomočjo sorodnikov poskusijo voziti na praznem parkirišču ali stranski cesti, kar pa seveda ni varno ne zanje ne za druge udeležence v prometu. 

»Želja naših mladih članov po vožnji z avtomobilom je zelo velika. Zato je prav, da storimo nekaj, da jim to pomagamo uresničiti. Razumevanje za naš projekt smo našli tako pri AMZS kot tudi pri slovenski policiji. Ti so nam pomagali, da smo našim članom vsaj za nekaj trenutkov omogočili varno vožnjo,« je dodal Tomaž Wraber, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

vir: Gordana Possnig, delo.si, foto: Gregor Katič

 

 


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Prijava



Donacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik