Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

capitalize
capitalize
capitalize
capitalize
capitalize
capitalize

E
E
E
E
E
E

d
d
d
d
d
d

i
i
i
i
i
i

n
n
n
n
n
n

a
a
a
a
a
at
t
t
t
t
t

e
e
e
e
e
e
m
m
m
m
m
m

a
a
a
a
a
a

,
,
,
,
,
,

k
k
k
k
k
k

i
i
i
i
i
i

o
o
o
o
o
o

b
b
b
b
b
b

s
s
s
s
s
s

t
t
t
t
t
t

a
a
a
a
a
a

j
j
j
j
j
j

a
a
a
a
a
a

,
,
,
,
,
,


j
j
j
j
j
j

e
e
e
e
e
e
n
n
n
n
n
n

e
e
e
e
e
e

z
z
z
z
z
z

n
n
n
n
n
n

a
a
a
a
a
a

n
n
n
n
n
n

j
j
j
j
j
j

e
e
e
e
e
e


.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh je v Kulturnem domu na Breznici pri Žirovnici uprizorilo dramo Maurica Meaterlincha v režiji Mateje Mlačnik z naslovom Slepci.

Gledalisce_Slepih_Nasmeh

Edino slovensko gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh, ki letos praznuje 15. obletnico delovanja, se predstavlja z novo uprizoritvijo. Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh deluje od leta 1996 in izvira iz raziskovalnih taborov, na katerih udeleženci pripravljajo razne manjše predstave in priredbe iger. Po komedijah, ki so jih igrali v minulih letih, so se tokrat lotili drame simbolista Mauricea Maeterlincka Slepci. Dejanska slepota igralcev pa tokratni uprizoritvi drame, dodaja novo dimenzijo. Predstava je edinstvena v svetovnem prostoru, saj je ena redkih uprizoritev, v kateri igrajo izključno slepi ljudje.

Ob pomoči režiserke Mlačnikove in mentorice Alenke Bole Vrabec so postali že zelo dobro utečena ekipa, pravi igralka Metka Pavšič. Glede na njene izkušnje, jih občinstvo sprejme zelo dobrohotno. Dodaja, da so po eni strani zanimivi že zato, ker so gledališče slepih, ampak verjame, da če ne bi bili dobri ljubiteljski igralci in ne bi bile predstave tako dovršene, ne bi imeli toliko gledalcev.

Priprava predstave od sodelujočih zahteva veliko dela in odrekanja. Posebej je težavna logistika, saj igralci, ki imajo svoje službe in družine, prihajajo iz vse Slovenije. Priprave za predstave imajo večinoma ob koncih tedna, ko se vsi zberejo na Okroglem pri Naklem, kjer ima zveza slepih in slabovidnih dom oddiha. Za gledališke vaje na odru pa uporabljajo kulturni dom v Breznici, saj je gledališče Nasmeh sekcija tamkajšnjega Kulturnega društva dr. France Prešeren.

V Sloveniji zaenkrat vključevanje slepih v gledališke predstave ni posebej uveljavljeno. Gledališče Nasmeh se zato povezuje s podobnimi gledališči iz tujine. V Zagrebu, ki gosti svetovna srečanja tovrstnih gledališč, imajo že 50-letno tradicijo gledališča slepih, ki deluje polprofesionalno. V tujini pa posamezna uveljavljena profesionalna gledališča v svojih vrstah zaposlujejo tudi igralce, ki ne vidijo.

Gledališče Nasmeh druži okoli 30 ustvarjalnih slepih in slabovidnih ljudi ter nekaj spremljevalcev in strokovnih delavcev iz različnih krajev Slovenije. V okviru gledališča se člani udeležujejo tudi različnih festivalov in dogodkov, po ponovni oživitvi gledališča pa so člani polni novega zagona in idej.

Gledališče nasmeh na Facebooku!


( 4 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik