Društvo za ohranjanje kulture in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca, skupaj z Zavodom za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, je v petek, 9. maja 2014, na Domačiji Rus v Šentvidu pri Lukovici pripravilo poseben kulturno-zabavni dogodek "Večer prižiganja luči v temi". Po domače povedano so pripravili malo drugačno modno revijo. V vlogi manekenk in manekenov so nastopili slepi, slabovidni in gluhoslepi, ki so se, ob pomoči bolj ali manj znanih Slovencev, sprehodili po modni pisti.

Vecer priziganja luci v temi 204

Da je vse potekalo kot je moralo, smo ta dan za začetek mogli biti na Domačiji Rus že ob 16:30 uri. Maskerke in frizerke so prevzele naše otroke in jih preoblekle v modna oblačila blagovne znamke by American in Funky Fashion. Nato se je uradni del začel ob 17:30 uri. Dogodka, ki je bil posvečen slepi, slabovidni in gluhoslepi mladini, so se udeležili naslednji posebni gostje večera:

 • Mojster stare iluminacije g. Stane Osolnik
 • Župan Lukovice g. Matej Kotnik
 • Ravnateljica zavoda za slepo in slabovidno mladino ga. Katjuša Koprivnikar
 • Minister za izobraževanje znanost in šport dr. Jernej Pikalo
 • Evropska poslanka mag. Tanja Fajon
 • Predsednica društva za ohranjanje kulture in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca ga. Meta Jarc
 • Direktorica centra za razvoj Litija ga. Aleksandra Gradišek
 • Ravnateljica šole Brdo ga. Anja Fetih Podlesnik
 • Društvo dlan
 • Občinski predsednik ZB za vrednote NOB – Občina Lukovica g. Marjan Križman
 • in drugi.

Dogodek je povezovala novinarka Prvega programa radia Slovenije ga. Andreja Čokl.

Po prvem delu uradnega dela nas je moderatorka usmerila na dvorišče, manekenke in manekeni pa so se s starodobnimi vozili odpeljali na kratko vožnjo. Na dvorišču nas je zabavala odlična glasbena skupina Sam's Fever, medtem, ko so se posebni gostje in znani Slovenci sprehodili po Domačiji Rus, ter si ogledali modne piste, po katerih so se kasneje sprehodili slepi in slabovidni manekeni v spremstvu znanih Slovencev.

Vecer priziganja luci v temi 137

Medtem se je na Domačijo Rus pripeljalo prvo starodobno vozilo iz Društva ljubiteljev starodobnih vozil Avto Antika iz Slovenske Bistrice. Moderatorka Andreja je poimensko napovedala manekena in njegove značilnosti, hkrati pove tudi katera znana oseba ga bo nato pospremila po modni pisti. Pred vstopom na modne piste je vsak maneken prejel listino od g. Staneta Osolnika, na katero se je podpisal njegov spremljevalec, znani Slovenec.

Našemu Urhu je bil dodeljen spremljevalec Sten - Stanislav Vrbek, kitarist in back vokalist slovenske pop rock glasbene skupine Rok 'n' Band. Prijateljico Mio pa je pospremila Tanja Divac, novinarka Pop TV-ja. V nadaljevanju je vsak spremljevalec popeljal svojega manekena/manekenko po pisti skozi domačijo Rus in skupaj so se zbrali na gangu-balkonu, kjer so se zvrstili in zaključili z modno revijo.

Vecer priziganja luci v temi 319 Vecer priziganja luci v temi 252

V vlogi manekenov je nastopilo kar 34 slepih in slabovidnih, ter gluhoslepih, ki so uživali v svojem pravljičnem večeru. Vsi manekeni so se po domačiji Rus sprehodili s svojimi spremljevalci iz sveta glasbe, športa, duhovnosti, skratka osebami, ki so v svojem življenju že nekaj ustvarile in so se z veseljem odzvali povabilu. Med drugim so Tini, Mirjani, Ani, Zoranu, Gregorju, Sari, Damijanu, Urošu, Mirjanu, Elvisu, Melkini, Stefaniji, Petri, Gordani, Dinotu, Atosu, Matiji, Silviji, Urhu, Mii, Antonu, Pavli, Metki, Alešu, Tini, Anji, Tanji, Leonu, Antonu, Marjani, Stanislavi, Anji in Vinku polepšali njihov večer fotograf Arne Hodalič, profesor Franc Pohleven, Falski grof Milan Slavič, manekenka Sabina Remar, organizatorka dogodkov Simona Pirnat, Laura Podgodnik iz Idrijskega Kolektorja, pesnica, pisateljica in tiflopedagoginja Aksinija Kermauner, Martin Medak, Urška Krišelj Grubar, Lidija Novak, Špela Lenček, Miro Slana, Stan iz skupine Rok'n Band, Joži Osolnik, Tanja Divac, Ines Verbič, miss Alpe Adria 2011 Nastja Breg, eden najbolj znanih slovenskih alpinistov Anton Škarja, pesnica Magda Šalamon, gasbenik Franci Peternel, vodja ansambla Svetlin Aleš Svetlin, direktorica kadrovske službe v Petrolu Helena Krištofelc, Ivan Esenko, arhitekt Janko Rožič, Slavica Vanderman, Vesna Žorga, lastnica trgovin By American in Funky Fashion, ki je poskrbela za predstavljena oblačila in stilistka Alja Vöroš, ki je oblekla poleg manekenov tudi povezovalko programa Andrejo Čokl in del ekipe.

Odlično vzdušje se je prevesilo v dobršen del večera, domačija Rus pa je s pomočjo glavne pobudnice Tanje Šubelj in pripravila odličen dogodek.


( 0 Glasov )

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik