Med vračanjem s slovenskega primorja smo se odločili za obisk največje jame v Sloveniji. Postojnska jama je 20.570 m dolg kraški jamski sistem v bližini Postojne (za turistični obisk je odprto 5,3 km jame). Po velikosti je daleč od največjih jam, a je zagotovo najlepša. Glede na to, da nam je enkrat ogled Postojnske jame že spolzel skozi minutne kazalce (beri, zamudili smo zadnji vhod v jamo), nam je tokrat uspelo priti pravočasno.

Postojnska jama 001

Kupili smo vstopnice in na srečo odšteli nekaj več kot 19 eur za vse štiri. Ja boste rekli, da ni računice, ker je redna cena vstopnice za odraslo osebo 22,90 eur... A imeli so praznični popust, tako da smo za eno vstopnico plačali malenkost več kot 16 eur, za Ulo 1 eur, prav tako pa 1 eur za Urha in njegovega spremljevalca - torej mene. Super ugodno!

Nato pa smo šli proti vhodu. Malo smo še počakali pred peronom jamske železnice in se ob uri ogleda začeli pomikati proti notranjosti. Jamski vlakec nas je popeljal najprej skozi umetni predor, zatem skozi prvi naravni rov, ki je črn zaradi gorečega bencina med drugo svetovno vojno (ali ste vedeli, da je požar gorel kar teden dni?). Sledita dve dvorani, najprej bogato zasigana Gotska dvorana in za njo Kongresna (nekoč imenovana Plesna) dvorana, ki je že skoraj dve stoletji izredno privlačno prizorišče za koncerte in druge prireditve.

Med vožnjo in ogledom naravnih skulptur smo z vlakom prevozili 2 kilometra. Pri Veliki gori smo izstopili iz vlaka in ogled v spremstvu vodičke nadaljevali peš. Vodička je bila zelo prijazna in nam je celo dovolila, da smo naredili kakšno fotografijo, saj je sicer fotografiranje v jami strogo prepovedano. Osvetljena pot nas je vodila prek Velike gore, ki ji pravijo tudi Kalvarija, čez Ruski most (ki so ga zgradili Rusi) v Lepe jame, ki jo sestavljajo Dvorana cevčic (imenovana tudi Špagetna dvorana), Bela dvorana in Rdeča dvorana – imena so dobila po značilni barvi in obliki kapnikov – vse do Briljantovega rova, kjer se nahaja najznamenitejši kapnik in hkrati simbol Postojnske jame – Briljant.

Postojnska jama 075

Peš smo si ogledali še akvarij s človeškimi ribicami (po mojem so imele malico, sja nismo nobene videli) v Koncertni dvorani. Koncertna dvorana ima prostornino 3000 m3, vanjo gre lahko do 10.000 ljudi. Dvorana ima izjemno akustiko, zato so v njej večkrat tudi koncerti simfoničnih orkestrov. Zaradi akustike smo v tej dvorani preizkusili tudi odmev, ki traja celih 7 sekund! Urh je bil navdušen in je veselo oddajal različne glasove. Ogled smo zaključil z vstopom na vlak in vrnitvijo na površje. Celoten ogled je trajal približno eno uro in štirideset minut.

Jamo je ustvarila ponikalnica reka Pivka, ki iz Postojnskega kraškega polja ponikne pod hrib Sovič in nadaljuje svoj podzemni tok proti podzemnemu sotočju z reko Rak v Planinski jami in priteče na plan kot reka Unica. Podzemni tok reke Pivke je v dveh milijonih letih postopoma zniževal svojo strugo in tako ustvarjal različna nadstropja jame. Stalna temperatura v notranjosti jame je bila še pred nekaj leti približno 8°C, danes pa se giblje med 8 in 10°C. Višje temperature že omogočajo rast lišajev na kapnikih, kar preprečuje nadaljnjo odlaganje apnenca in rast kapnikov. 

Postojnska jama je gotovo najbolj znana turistična jama na svetu. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij, video posnetek vožnje z vlakom pa še sledi...

 


( 0 Glasov )

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik