V nedeljo, 10.2. 2013, je v mestu Reka (Rijeka) na Hrvaškem potekal veliki spektakel, ki naznanja konec karnevalske norosti oziroma zaključek 30. mednarodne karnevalske povorke.

Rijecki_Karneval_2013_005

Podatek, da so na letošnjem karnevalu v Reki sodelovale kar 102 skupine s preko 8000 maškarami, obiskalo pa ga je preko 120.000 gledalcev, je občudovanja vredno. In kako elegantno poteka celotna povorka, brez dolgih zastojev, ki smo jih vajeni recimo na Ptuju.

Nastopale so karnevalske skupine iz Črne Gore, Italije, Slovenije, Srbije, Makedonije in Madžarske, ter dve mešani skupini – domače maškare z italijanskimi gosti in dve skupini študentskih organizacij, ki so v svojih vrstah imele najširše internacionalno društvo – Poljake, Fince, Špance, Latvijce, Grke, Romune.... Vsi pa so tekmovali v domišljavosti, izvirnosti, duhovitosti, hkrati pa poskrbeli za dobro vzdušje.

Maskirane povorke, ki so predstavljale vrhunec karnevala, so v nedeljo marširale vzdolž reške rive preko Delte do Korza. Reški karneval je eden najbolj znanih evropskih karnevalov. Mnogi ga uvrščajo celo takoj za Beneški karneval. Pred 100timi leti, v času Avstro-Ogrske monarhije, je bila Reka priljubljeno karnevalsko središče. Avstrijsko in madžarsko plemstvo je z gosti iz drugih evropskih dvorcev organiziralo bale in maskirane povorke. Na temelju te tradicije je leta 1982 v organizaciji Turistične skupnosti mesta Reke skromno obnovljen karneval, na katerem so se sprehodile le tri maskirane skupine, in tedaj ni nihče slutil, da bo festival v nekaj letih dosegel mednarodno razsežnost. Reški karneval beleži vsako leto večje število tako sodelujočih kot tudi tistih, ki si želijo omenjeni dogodek le ogledati.

Reški karneval je težko opisati z besedami in dočarati s fotografijami, reški karneval je enostavno potrebno doživeti!

 

Se vidimo drugo leto!!!


( 0 Glasov )

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik