V soboto, 20. oktobra, je po lanskoletnem požaru mestne tržnice v Žalcu le ta končno zopet sprejela množico ponudnikov in obiskovalcev. Po blagoslovu in slavnostnih besedah sta župan občine Žalec Janko Kos in predsednik Mestne skupnosti Žalec Roman Virant opravila prvi nakup in s tem uradno otvorila tržnico. Občina je poskrbela za pečen kostanj, mošt in jabolčni sok, žalsko turistično društvo pa je poleg zbiranja igrač in oblačil za otroke pripravilo prvo Žalsko avanturo, to je interaktivni kviz po žalskih ulicah.

Žalsko avanturo 2012 je vodil Gregor Audič in po javni predstavitvi projekta se je množica tekmovalcev zbrala na startnem mestu, ki ga je določil Gregor. Pravzaprav smo se za to avanturo prijavile žal samo dve ekipi in eno ekipo je sestavljala naša družina. 

Zalska_Avantura_2012_002 Zalska_Avantura_2012_004

Na startnem mestu nam je Gregor razložil pravila in razdelil liste interaktivnega kviza. Nato pa smo startali. Na voljo smo imeli samo eno uro časa in morali smo paziti, da ga ne prekoračimo, ker bi v nasprotnem primeru dobili kazen za zamujanje. Na zabavni orientacijski avanturi smo raziskovali in spoznali mesto Žalec. Za uspešno izvedbo prve Žalske avanture 2012 smo potrebovali fotoaparat (lahko tudi telefon s funkcijo fotografiranja), dober akcijski načrt in malo dobre volje. Naša naloga je bila, da smo v čim krajšem času obiskali oziroma odkrili opisane naloge. Žalska avantura je bila sestavljena iz različnih tematskih vprašanj in pravilni odgovori so poleg odkritih nalog prav tako prinašali točke.

Temeljito smo spoznali mesto Žalec in si vsaj enkrat prebrali skoraj vse table na pomembnih stavbah mesta Žalec.

Zalska_Avantura_2012_006 Zalska_Avantura_2012_005

Za predstavo bom navedel nekaj nalog oziroma vprašanj, ki smo jih morali med samim tekmovanjem opraviti:

 • V Žalcu je danes poznan hotel Rubin. V kateri stavbi je bil prvi Žalski hotel? Stavbo fotografirajte. (Hotel se je nahajal v današnji stavbi banke SKB. To je bil hotel družine Pikl, odprt je bil med leti 1926-1948)
 • Najdite potomko najstarejše trte ter se zraven nje slikajte vsi člani ekipe.
 • Da se resnično nahajate v Žalcu potrebujemo dokaz. Pojdite do mesta, kjer lahko fotografirate obcestno tablo Žalec.
 • Fotografirajte ekipo pred EKO Muzejem hmeljarstva in pivovarstva
 • Odtisnite žig današnjega dne (našli smo ga v knjižnici)
 • Fotografirajte vso ekipo v položaju nizkega štarta. Šteje le fotografija posneta v Športnem parku Žalec
 • Kje v Žalcu najdemo verz Prešernove Zdravljice? (na obrambnem stolpu)
 • Vpišite datum, kdaj je Žalec postal mesto? (29.9.1964)
 • Od kod izvira rastlina Hmelj? (iz Azije)
 • Koliko telovadcev je upodobljeno na telovadnici Ljudske univerze v Žalcu? (12)
 • Kdaj je stekla gradnja ozkotirne železnice Žalec - Zabukovica? (leta 1917)
 • Sosednja hiša od občine Žalec je Bergmanova vila. Kako sta se imenovala zdravnika oče in sin, ki sta delovala v Žalcu? (Mihael in Richard)
 • Stari Žalčani imajo urao naravnano po žalskem zvoniku. Katerega leta je bil zgrajen? (leta 1518)
 • Kdaj je bila ustanovljena požarna obramba Žalec in kdo je bil njen načelnik? (Prvo slovensko prostovoljno požarno brambo so ustanovili v Žalcu 13. februarja 1881. Njen ustanovitelj in prvi načelnik je bil Janez Hausenbichler)
 • Koliko krogel obkroža vodnjak na mestnem trgu? (7)
 • Kako se imenuje žalsko pivo? (Kukec pivo)
 • Kako se imenuje hiša, ki nosi naslov Šlandrov trg 28? (Kvedrova hiša)

Pa še cela vrsta drugih vprašanj in nalog...

S sprehajanjem po mestu Žalec smo aktivno preživeli družinsko urico. Prehodili smo skoraj 4 kilometre. Še Urhu in Uli je bilo všeč. Grega, ko boš pripravljal naslednjo avanturo, nas pocukaj za rokav, da spoznamo še kakšno mesto!

Zalska_Avantura_2012_001


( 1 Glas )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik