Zavod za slepo in slabovidno mladino je v soboto, 13. oktobra 2012, pripravil dan odprtih vrat. Program so razdelili v dve skupini in sicer prva skupina za otroke vrtcev in osnovnih šol ter druga skupina za srednješolce. Mi smo se našli v prvi skupini.

Dan_odprtih_vrat_ZSMM_003

Kot že omenjeno zgoraj, je bila prva skupina namenjena učencem osnovne šole in slepim in slabovidnim učencem, ki so obravnavani v Službi za pomoč inkluziji. Sem so sodili tudi otroci vrtca, torej tudi Urh.

Ker je 15. oktober mednarodni dan bele palice, so dan posvetili beli palici - najboljši prijateljici slepih in pomenu orientacije in mobilnosti za samostojnost pri gibanju slepih in slabovidnih. Po prihodu na Zavod smo se zbrali na vrtu čutil, kjer nam je vodja delavnice, učiteljica orientacije, ga. Branka Terpin, podala osnovne informacije o poteku delavnice, navodila o orientaciji in mobilnosti za vodenje slepih in navodila za pravilno uporabo bele palice. Predstavila je tudi peš pot mimo centra Ljubljane na Ljubljanski grad in nazaj do Zavoda, katero smo kasneje prehodili. Nato nas je razdelila v štiri skupine in nekaj minut čez deveto smo skupine z razmaki nekaj minut krenile proti Ljubljanskemu gradu.

Mi smo se znašli v četrti skupini, ki je menda bila celo največja. Kot vsi pred nami, smo se tudi mi opremili z odsevnimi brezrokavniki. Tisti, ki so se želeli 'oslepiti', so si nadeli preveze ali druga simulacijska očala, nato pa smo krenili iz Zavoda po Jamovi cesti na Prešernovo cesto, Cankarjevo cesto, Čopovo ulico, do Prešernovega trga, mimo Tromostovja do vznožja vzpenjače. Z vzpenjačo smo se popeljali na Ljubljanski grad, kjer smo pomalicali. Nekateri smo si zamenjali preveze nato pa smo krenili proti Zavodu. Ker je bila na gradu gneča, se je večina iz naše skupine odločila, da bomo šli peš z gradu in ne z vzpenjačo. In se nam je obrestovalo. Čeprav smo začeli zadnji, smo bili zaradi izpustitve povratka z vzpenjačo krepko v vodstvu, zato smo si privoščili kavico v starem mestnem jedru. Zaradi preveze, ki sem jo imel na očeh, me ne spraševati, kje smo hodili, niti ne vem kje smo se ustavili na kavici... a po besedah gospe Branke smo šli po Stari Ljubljani in Bregu do Krakovskega nasipa in ob reki Gradaščici do Langusove ulice. Čeprav sem že hodil po Ljubljani s prevezo, pa sem se tokrat prvič podal z gradu. Človek takoj začne uporabljati druga čutila, čeprav te vodi spremljevalec, ni povsem enostavno. Občudujem slepe, ki pot zmorejo sami!

Med potjo (tako proti gradu, kot nazaj proti zavodu) nas je gospa Branka opozarjala na marsikatero orientacijsko točko, ki jo lahko slepi uporabljajo za svojo orientacijo (razna križišča, ustanove, cerkve, mostovi, reke,...). Če se skoncentriraš, res opaziš 'pomembne' orientacijske stvari, ki jih drugače sploh ne bi. Na primer, do sedaj nisem vedel, da imajo na Društvu slepih in slabovidnih v Ljubljani pri vratih vgrajen piskač. In recimo, ob zvonu cerkve avtomatsko slediš, koliko bo odbila ura... Verjetno bi 'opazil' še marsikaj drugega, če ne bi deževalo, saj čofotanje po lužah in dežne kaplje motijo druge zvoke.

Kljub dežju, ki je občasno povzročal odpiranje dežnikov, je delavnica v celoti uspela in nekateri so/smo postali bogatejši za izkušnjo, nekateri pa so/smo uživali v druženju s prijatelji. Tokratni dan odprtih vrat je bil drugačen kot prejšja leta, a zato veliko bolje pripravljen. Hvala vsem na Zavodu, radi vas obiskujemo!


( 1 Glas )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik