Pozejdon Turizem je organiziral I. študijsko križarjenje z ladjo MSC Poesia. Križarjenje so organizirali posebej za njihove poslovne partnerje in subagente. Nekaterim so križarjenje namenili v zahvalo, nekaterim pa, da se seznanijo s ponudbo križarjenj. Študijskega križarjenja se je udeležila tudi Andreja in na njeno prošnjo pri Pozejdonu sem lahko bil zraven tudi jaz.

MSC_Poesia_0021

Križarjenje od 28. 09. – 01. 10. 2012

MSC_Poesia_0021Križarjenje z Ladjo MSC Poesia je bilo načrtovano od Genove do Trsta s postankom v Dubrovniku, torej okoli Italije, italijanskega škornja, skozi Messinsko ožino v Jadransko morje.

V petek 28. 09. 2012 je ob pol enih zjutraj krenil avtobus iz Maribora in v določenih krajih pobiral potnike. Midva z Andrejo sva vstopila v Celju, kamor je avtobus prispel malo čez pol drugo uro zjutraj. Pot smo nadaljevali z vmesnimi postanki na Trojanah, Ljubljani in Fernetičih, kjer so se vkrcali še zadnji potniki. Sledila je pot proti pristaniškemu mestu Genova v Italiji, kamor smo prispeli okoli enajste ure dopoldan.  Po prihodu v pristanišče smo označili svoje kovčke in jih odložili na ustrezno mesto, nadaljevali pa smo z zadnjimi formalnosti pred vkrcanjem. Pred dvanajsto uro smo že bili na ladji MSC Poesia. Ladja MSC Poesia obsega 1.275 kabin, ki sprejmejo kar 3.223 potnikov. Več o njej si lahko preberete tukaj

Kot skupina smo se skupaj sprehodili po ladji in se na hitro seznanili s palubami. Nato smo se odpravili do svojih sob, da smo lahko odložili osebno prtljago. Matjaž iz Pozejdona se je potrudil in vsi smo imeli sobe z balkonom v dvanajstem, najvišjem nadstropju, kjer so kabine. Po kratkem vstopu v svojo kabino, ko še nimaš svoje prtljage, smo se skupaj še odpravili na raziskovanje ladje. Aja, prtljago ti prinesejo pred tvojo kabino v roku menda treh ur po vkrcanju na ladjo. In tako smo se dejansko sprehodili po celi ladji, kjer so pomembne točke. In že je bil čas za kosilo, v trinajstem nadstropju, z enkratnim razgledom na Genovo.

MSC_Poesia_0087

MSC_Poesia_0153

Predvideno bi morala ladja izpluti ob 16. uri, a smo zaradi zamude enega ruskega letala izpluli uro kasneje. Seveda je bila pred izplutjem še obvezna reševalna vaja. Na ladji se je oglasila sirena s sedmimi kratkimi piski in enemu dolgemu. To je znak za alarm. Po najbližji poti se moraš spraviti do svoje kabine, vzeti reševalni jopič, si ga nadeti in iti na zbirno mesto. Na notranji strani vrat vsake kabine je označeno, kje je tvoje zbirno mesto. Dvigala se med nevarnostjo seveda ne uporabljajo in osebje te lepo usmerja po stopnicah do zbirnega mesta. In tako smo okoli 17. ure končno izpluli. Z Andrejo sva se povzpela v štirinajsto nadstropje in opazovala okolico. 

Kaj hitro je bil čas za večerjo in Pozejdonova skupina se je odločila za skupno večerjo v postrežni restavraciji. Naše mesto je bilo v restavraciji v šestem nadstropju in imeli smo prvi turnus večerje. Pozejdonovci so vse dobro organizirali in pri večerji smo imeli celo jedilnik napisan v slovenskem jeziku. Po večerji pa smo si lahk oogledali še predstavo v gledališču. Sledila je zabava na ladji. Mimogrede, bari so odprti do polnoči, medtem ko sta diskoteka in Casino odprta menda tako dolgo, dokler so gostje.

Sobotno jutro, ko sem se prebudil, smo bili že globoko v italijanskem škornju, nekje pri Neaplju. Pred sončnim vzhodom sem šel na palubo, v štirinajsto nadstropje, poslikal sončni vzhod in za las še ujel otok Ponza. Pravzaprav sem šel na palubo pogledat, če kdo teče na tekaški stezi. Malo bi mi bilo nerodno ,da bi sam tekel gor... a ker je bilo kar nekaj tekačev, sem se opogumil in na koncu pretekel cca. 6 km na 240 metrov dolgi stezi. Saj bi jih manj, a sva z enim Švicarjem padla v debato, nato pa me je še vzpodbudil in skapaj sva odtekla še pet krogov. Zaradi dokaj močnega vetra in hitrosti ladje je tek bil bolj podoben intervalnim tekom, saj se je v eno smer teklo z vetrom, v drugo pa na polno proti vetru.

Po zajtrku je bila delavnica, na kateri ja Matjaž predstavil MSC križarjenja. Jaz se te delavnice nisem udeležil, saj je bila namenjena bolj poslovnim partnerjem Pozejdona in sem raje taval po ladji. Dejansko sem celo prehodil po dolgem in počez. Začel sem v petem nadstropju. Sprehodil sem se do konca, se povzpel po stopnicah v višje nadstropje, se ta msprehodil do druge strani ladje, se povzpel po stopnicah in tako naprej, vse do najvišjega, šestnajstega nadstropja. Nato pa sem šel na delavnico in sem ravno ujel, ko je Matjaž razlagal ozadje MSC Poesie. Ali ste vedeli, da se na ladji v enotedenskem križarjenju poje približno 38.000 jajc? 5.800 ton mesa, govejega, svinjskega, piščančjega, vsakega po 5.800 ton? Da se na ladji porabi 1000 ton toaletnega papirja? No, jaz si nisem niti predstavljal. In vse to na ladjo natovorijo na začetku križarjenja, za vsak slučaj pa imajo rezerve še za tri dni! Le kje imajo tako ogromna skladišča?

Pred kosilom smo pluli mimo otoka Stromboli, ki je eden izmed treh najbolj aktivnih vulkanov v Italiji, saj si njegovi izbruhi vulkanskih bomb sledijo v časovnih presledkih od nekaj minut do največ nekaj ur. Stromboli se nahaja severno od sicilije, kar je pomenilo, da bomo kmalu pluli skozi Messinsko ožino. Bolj smo se ji približevali, bolj je pihal veter. Na desni strni Sicilija, na levi strani Kalabrija. skozi cca. 3 km ožino je ladjo spremljal Pilot in kot bi presekal, je po ožini veter pojenjal. In tako smo pripluli do Jonskega morja.

MSC_Poesia_0389

Pozna ura je klicala k večerji in po večerji na gala predstavo v gledališče. Pred vhodom je bilo možno slikanje s kapitanom in nato v samem gledališču presenečenje kapitana Raffaela Russo, ki je v uvodnem nagovoru povedal nekaj besed tudi v Slovenščini! Sledila je čudovita predstava in po njej zopet žur do jutranjih ur.

V nedeljo smo okoli 13. ure pristali v Dubrovniku. Po izkrcanju so nas z avtobusi prepeljali v mesto in skupaj smo se sprehodili po čudovitem mestu. Naredili smo tudi skupinsko sliko, nato pa smo imeli še nekaj časa za svoje dubrovniške podvige. Andreja, Joca ter jaz smo se skupaj sprehodili po južnem delu obzidja in komaj še pravočasno prispeli ob dogovorjeni uri pred avtobusno postajo. Nato so nas prepeljali do ladje in pred ladjo je bilo ogromno štantov. Spet nekaj za Andrejo. Proti večeru pa je ladja že odplula iz Dubrovnika v smeri proti Trstu.

MSC_Poesia_0599

Po večerji smo imeli slovenski večer s sangrijo, zapela nam je Maja Založnik in večer je minil zabavno v prijetnem vzdušju.

V ponedeljek 01. 10. 2012 smo ob 10.00 uri pripluli v Trst. Ob 10.30 uri smo se izkrcali, naredili skupinsko fotografijo pred križarko nato pa smo se odpeljali do gradu Miramare na kratek ogled in kavico. Sledila je vožnja proti domu.

Na križarjenju smo imeli dovolj časa za sprostitev, spoznavanje, kopanje, ples, skratka, imeli smo se zares lepo in zabavno. Bilo je izvrstno organizirano in nepozabno! Pozejdon Turizem, hvala vam za študijsko turo!


( 2 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik