Praznik Marijinega vnebovzetja (tudi véliki šmáren, vélika máša, šmárno, vélika gospójnica) je bil včasih dan, ko sta bili prepovedani delo in pa tudi veseljačenje. V preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali. Dan današnji pa je malenkost drugače: prav tako je dela prost dan, ljudje tudi romajo k cerkvam, a za razliko od nekoč danes kar na veliko veseljačijo. Mi smo dan izkoristili in smo romali do cerkvice Marije Snežne na Veliki planini.

Pa nismo bili edini. Rekodren obisk Velike planine nas ni odvrnil od našega načrta. Po nekih podatkih je več kot 4.000 obiskovalcev sončno sredo preživelo na planini. Baje je nihalka ta dan prepeljala celo 1.800 potnikov. A mi smo jo mahnili povsem drugje in drugače. Z avtom do parkirišča Ušivc, pravzaprav kakšnega pol kilometra še naprej, ker je bila pločevinasta kača raztegnjena povsod in parkiranje je bil pravi izziv. Skoraj kot v Italijanskem Gradežu. Nato pa smo krenili peš naprej.

Velika_Planina_011

Z Andrejo sva nosila nahrbtnika z rezervnimi oblačili in potrebno pijačo, Urh in Ula pa sta se izmenično držala malo mene, malo Andreje in skoraj v enakomernem tempu smo rezali pot proti Veliki planini. Seveda pot ni minila brez postanka z malico iz nahrbtnika in obveznega fotografiranja. Obiskovalcev je bilo res ogromno, a se po celotni planina malo porazgubi in je prijetno hoditi. Na Veliki planini smo si pri eni domačiji privoščili planšarsko malico nato pa smo se odpravili proti cerkvici Marije Snežne, kjer je bila ob 14. uri maša, katere so se udeležili številni ljudje. Nekateri so stali, nekateri smo se posedli, skoraj vsi pa smo prisluhnili besedam župnika.

Velika_Planina_045 Velika_Planina_065

Po končani maši smo se odpravili še na Zeleni rob, kjer so fantje iz ansambla Prjatli, poskrbeli za dobro vzdušje, mi pa smo se okrepčali z joto. Ko smo se dodobra odpočili, smo morali počasi kreniti nazaj proti avtu. Seveda pa nismo bili edini in na planini se je prav videlo, da ni več toliko ljudi. No, med hojo proti Veliki planini smo srečali tudi konvoj srečanja starih traktorjev, ki so ravno na današnji dan tu imeli srečanje. Zanimivi traktorji, ni kaj!

Pot navzodl je bila enostavnejša kot navzgor, a otroka sta proti koncu že kazala znake utrujenosti. Seveda ju nisva silila v hojo ampak sva oprtala vsak svojega, ter smo počasi nadaljevali. Recimo, da sva ju nosila kakšen kilometer, vso ostalo pot pa sta tako Urh kot Ula zmogla povsem sama! Pridna sta bila za hodit. In na srečo nihče ni nagazil na kakšen kravji iztrebek. Smo jih pa božali!

Velika_Planina_019

Na parkingu Ušivc ni bilo skoraj nobenega avta več. Ker smo že ogromno prehodili (sploh za otroka), sem sam odpeketal po avto, ostali trije pa so me počakali na parkingu. Šele sedaj sem opazil, da smo res imeli avto precej daleč naprej, kjer je že skoraj sameval ob cesti.

Veliki Šmaren je bil torej v znamenju lepega izleta in lepega vremena. Ljudski pregovor pa pravi, če je na ta dan lepo vreme, bo tudi lepa jesen. Torej, vreme nam je služilo, upamo da bo taka tudi jesen.

Velika planina je planota nad Kamnikom, kjer že od srednjega veka naprej vsako leto pastirji - planšarji - pasejo krave in izdelujejo mlečne izdelke. Pod pojmom Velika planina so v bistvu skriti: Velika planina, Mala planina, Gojško planina ter Dovja in Veliko griča. Poznana je predvsem po značilnih bajtah (pastirski stanovi), ki so ovalne oblike in so gručasto posejani po celi planini.

Med drugo svetovno vojno so Nemci in domobranci pozgali vse pastirske stanove na Veliki planini. Med njimi je bila tudi kapela Marije Snezne, ki so jo postavili leta 1938 po nacrtih znanega slovenskega arhitekta Jozeta Plecnika.

Kapelo so obnovili sele leta 1988 po nacrtih arhitekta Emila Fijavza po predlogi arhitekta Vlasta Kopaca, velikega ljubitelja Velike planine. Za ponovno postavitev so denar in delo prispevali strajnski farani, plansarji, bajtarji in gasilci. 7. avgusta 1988 je kapelo blagoslovil takratni slovenski metropolit dr. Alojzij Sustar.

Prehodili smo cca. 10 kilometrov in imeli smo se lepo!


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik