Potepanje po Italiji smo nadaljevali v mestu Gradež, ki je dobrih 45 km odaljen od gradu Miramare in leži v tržaškem zalivu sredi Gradeške lagune. Že en lep čas smo si želeli videt to čudo od peščene plaže in enodnevni izlet je bil kot nalašč za to.

Pripeljali smo se v mesto in takoj doživeli misijo nemogoče. Namreč, parkiranje je v Gradežu podvig leta, pa še poceni ni; 1,5€ na uro. Ko že misliš, da ti bo pomagala invalidska parkirna kartica, kaj kmalu ugotoviš, da je večina (beri: so vsi) označenih invalidskih prostorov rezerviranih za točno določenega stanovalca. Plehovja pa kot mravelj. No, na koncu nam je le uspelo najti parking, pred zdravstvenim domom z invalidsko kartico.

Miramare_in_Grado_115 Miramare_in_Grado_146

Samo staro mestno jedro je super. Ozke ulice, sprehajalne poti na obali, marina in seveda kava (pivo) in sladoled!

Po sprehodu smo se zapeljali še do plaže in kljub temu, da nismo pričakovali morja kot smo ga vajeni iz Dalmacije, smo bili zelo presenečeni. Voda je povsem kalna, namesto pričakovane mivke je blato oz. mulj, ki ponekod prav smrdi po fekalijah. Po drugi strani pa je to dobro, saj je voda zaradi tega neverjetno topla. Kljub rdeči zastavi zaradi močne burje, smo se malo namočili v morju. Otroka sta uživala, drugi pa smo se bolj zmrdovali nad morjem, jaz se pa celo zajadral samo do kolena v vodo. Bljak. Kdaj gremo v Dalmacijo?

Kot sem že omenil, je dan, ko smo bili tu, pihala močna burja, tudi do 80 km/h in posledično je bilo na plaži ogromno kajterjev. Prav zanimivo jih je bilo opazovati. 

Miramare_in_Grado_175 Miramare_in_Grado_177

Še kdaj Gradež? Ja, za sprehod, mimogrede, ko bomo šli v Oglej, ker smo ga tokrat spustili ven, definitivno pa ne za kopanje!

Mimogrede, ali ste vedeli, da se je kraj Gradež v začetku 21. stoletja ponašal z več kot milijon turističnih prenočitev letno v hotelih in avtokampih? Za ta mulj? Hvala lepa!

Kaj pravi wikipedia o Gradežu?


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik