V bližini Trsta se nahaja čudovit grad Miramare. Nahaja se 6 km severozahodno od Trsta in en nedeljski izlet nas je popeljal do tega gradu, ki je definitivno vreden ogleda.

Miramare_in_Grado_059

Grad je dostopen z več strani, a mi smo se mu približali iz Trsta. Avto smo parkirali kar ob cesti, kjer itak večina parkira. Mogoče bi se zapeljali skozi vhod, če bi vedeli, da je tam parking, a s tem smo se izognili parkirnine. Peš smo se sprehodili mimo vhoda na parkirišče in naprej. Nič napornega, saj je povsem ravna pot, pravzaprav cesta. Tudi veter, ki je tisti dan kar močno pihal, nas ni motil. V parih minutah smo bili na glavnem vhodu v grad, torej pri obzidju, od koder se nam je kmalu odkril čudovit pogled na grad.

miramare_stitch

Obhodili smo ga z vseh strani, notranjosti z bogato opremo pa ni nismo ogledali, čeprav vstopnina niti ni pretirana, a nas očitno to sploh ni zanimalo. Nato smo se sprehodili še malo skozi čudovit park, ki ga krasijo tudi redke in eksotične rastline. Mimogrede, za zunanji ogled gradu in sprehod po parku ni vstopnine, si pa lahko ob vhodu pri obzidju piščete kakšno gradivo. 

Z eno besedo je grad čudovit. Aja, še to mira mar pomeni v španščini pogled na morje. Saj je res grad dobesedno gleda na morje.

Grad je po načrtih Carla Junkerja dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški (1832-1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa, gradnja pa je potekala med letoma 1856 in 1860. Grad naj bi imel tri nadstropja, a se je Maksimilijan, ki je gradnjo financiral iz lastnih sredstev, zaradi pomanjkanja denarja odpovedal tretjemu nadstropju. 

Danes je grad urejen kot muzej. V pritličju si je mogoče ogledati zasebne prostore Maksimilijana in njegove žene. V prvem nadstropju se nahajajo razkošnejši reprezentativni prostori oz. prostori za Maksimilijanove goste in v slogu tridesetih let preurejeno stanovanje Amadeja Savojskega.

Poleg samega gradu se nahaja 22 hektarjev velik park z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilian deloma prinesel s svojih potovanj.

Uradna spletna stran gradu Miramare.


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik