V vročih dneh, ko smo vsi iskali senco, da bi se ohladili, smo na kratko pobegnili nad 1000 metrov, kjer je bila bolj znosna temperatura. Odpravili smo se na visoko gorsko planoto, od koder se odpirajo brezmejni razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe - na Golte.

Golte_010

Golte ali kot jim pravijo domačini, Mozirske planine, so visoka kraška planota na vzhodnem obrobju Savinjskih Alp. Od kar je njihov večinski lastnik hčerinsko podjetje Premogovnika Velenje, so opravili ogromno naložbenih aktivnosti. Naredili so cestno povezavo, posodobili žičnice, zgradili hotel s štirimi zvezdicami in 54 sobami, lotili so se gradnje novih depandans,... Turistično rekreacijski center Golte je znal združiti naravne danosti s sodobno in živahno turistično ponudbo in tako so tudi enodnevna potepanja po čudoviti kraški planoti pravo doživetje.

In tako smo krenili od doma v poznih jutranjih urah. Lepo po cesti. V Mozirju v krožnem križišču smo sledili smerokazu Golte, nato skozi vas Šmihel in sledili smo smerokazom za Golte. Tik pod vrhom po nekoliko strmejšem delu ceste smo se peljali pod nihalko. Na koncu asfaltne ceste pa je večje parkirišče ob Alpskem vrtu Golte. In tu smo parkirali. Mimogrede, trenutno je kakšen kilometrski del ceste od Šmihela naprej v gradnji in je makedam, drugače je cesta asfaltirana do Aplskega vrta.

Nato smo se podali peš na del poti po Golteh. Do hotela smo se sprehodili po makedamski cesti in od tam smo se s sedežnico odpeljali na vrh Medvedjaka (1573m). Počasi smo se spuščali mimo akumolacijskega jezera pri Treh plotih in se okrepčali v tamkajšnji okrepčevalnici. Pot smo nadaljevali proti Starim stanom in na vrhu zaradi utrujenosti krenili kar desno v dolino - proti hotelu. Nato smo si ogledali hotel in se podali mimo alpskega vrta še do Mozirske koče, kjer smo si privoščili dobro kosilo. Pot smo zaključili zopet pri alpskem vrtu, saj smo tu imeli parkiran avto. Skupaj smo prehodili več kot 7 km, kar je za naša mala razvajenčka velika razdalja.

Za nami je bil lep dan na Golteh in se mogoče še kdaj vrnemo, saj si moramo ogledati kraške pojave na planoti, med katerimi je najbolj znana jama Ledenica v kateri se tudi poleti zadržuje led. 

Mimogrede, Golte imajo že lepo turistično tradicijo, saj so gondolsko žičnico postavili že leta 1969. Smučarski standard na Golteh pa je v zadnjih letih precej zrasel in med zimo sedaj delujejo tri sedežnice, dve vlečnici in tekoči trak za najmlajše smučarje. Bova mogla z Urhom enkrat sprobat še smučišča! V osrčju gora je vsak dan, ne glede na letni čas, lahko prav takšen, kakršnega si želite.


( 1 Glas )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik