V soboto, 12. novembra je bilo organizirano 25. popotovanje od Litije do Čateža in je letos gostilo rekordnih 25 tisoč ljubiteljev Levstikove poti. 

Andreja in jaz sva se s prijateljema Sonjo in Miranom z velikim veseljem prvič udeležila pohoda (Sonja in Miran sta letos bila že na tretjem popotovanju od Litije do Čateža). Celotno naše popotovanje je potekalo v prijetnem vzdušju. K temu je precej pripomogla naša dobra volja, prijaznost domačinov ob poti, okoliške domače dobrote in krasno označena pot, kjer smo se lahko razvedrili ob prebiranju Levstikovih odlomkov. Vreme je bilo super, domačini ob poti pa so prava popestritev ob hoji. In tako prideš ves vesel in srečen v Čatež po 22 km prehojene poti.

Po prihodu v cilj se je za marsikoga zabava šele začela. Najprej je bila na vrsti razhodnja z bogatim kulturnim programom, glavno besedo pa je imel z daljšim govorom Tone Partljič. Govor slavnega govornika in nekaterih slovenskih veljakov, med njimi tudi Jankoviča, smo v cilju na srečo zamudili. Smo pa bili na osrednjem trgu kasneje, ko se je v Čatežu začelo martinovanje... A pojdimo od začetka...

Glede na to, da smo imeli na avtobusu veliko vprašanj, kje začeti pohod, smo se mi štirje odločili, da ga bomo v Litiji. Zakaj? Ker je to popoptovanje od Litije do Čateža in ne od Šmartnega do Čateža ali celo od Bogenšperka do Čateža ali kje drugje...

Od_Litije_do_Cateza_002  Od_Litije_do_Cateza_003

Gneča v štartnem prostoru nas ni odvrnila od plačila prijavnine in s tem pridobitve dnevnika za spominske žige in nove knjige z zemljevidom poti. Bili pa smo tudi med prvimi 5.000 prijavljenimi in smo prejeli tudi spominsko majico Levstikove poti! Nato pa smo krenili na pot. Po rahlem vzpenjanju skozi Frtico smo prišli do križišča pri Zdravstvenem domu, kjer smo pot nadaljevalo proti Ustju do križišča. Križišče smo prečkali in šli mimo Kulturnega doma Šmartno, kjer je bilo tudi prijavno mesto. Šli smo mimo šmarske cerkve in nato zaviili levo po asfaltirani cesti proti Radečam. Ko smo šli mimo tovarne usnja, smo zavili z regionalne ceste levo in nadaljevali mimo klavnice na Slatno. Nekoliko višje se je pred nami odprl lep razgled na Šmartno. Kmalu smo prišli v gozd, kjer smo sledili oznakam Levstikove poti. Nekoliko kasneje smo spet prečkali regionalno cesto, ki vodi proti Moravčam, pot pa nadaljevali skozi gozd do Jelše. Pot gre naprej po odprtem slemenu z lepim razgledom do zaselka s tremi domačijami. Tu je pravo križišče markiranih poti in še sreča, da je polno ljudi, ker drugače bi človek mimogrede skrenil... a pot gre naprej do vrha Preske. Z Rodnega vrha je le 400 metrov do Liberške cerkvice s pokopališčem. Z leve se nam 100 metrov naprej priključi novejša cesta, ki pripelje iz Velike Kostrevnice. Tu je zaselek Bič (izg. B'č) z nadmorsko višino 466 metrov. Na desni strani se nahaja poldrugo stoletje stara Medvedova sušilnica sadja. Od tu sledi bolj strma pot do gasilskega doma na Libergi , kjer je kontrolna točka za drugi kontrolni žig (prvi je ob prijavi v Litiji). Sledi še nekaj strmine mimo prvih stanovanjskih in počitniških hiš do osrednjega dela vasi Preska, kjer je levi odcep za Tisje. Desno pod potjo je domačija Zamanovih. Od gasilskega doma je do sem približno 20 minut.

Od_Litije_do_Cateza_032  Od_Litije_do_Cateza_037

Nekoliko naprej smo prišli do razpotja, kjer smo se odločili, ali bomo nadaljevali pot do vrha Grmad in nadaljevali po t.i. severni trasi proti Gobniku ali pa bi šli po krajinski baje precej zanimivejši južni trasi množičnega popotovanja. Žal tega nosmo točno vedeli, zato smo se odločili za severno pot. Nadaljevali smo do samotne kmetije pri Lokarjevih (680 m). Kasneje Levstikova pot na križišču na Grmadah zavije levo po gozdni poti in se nadaljuje skozi gozd, ki je prepreden s številnimi gozdnimi potmi in stezicami. Enostavno smo sledili množici in oznakam Levstikove poti. Kmalu po prihodu na Gobnik se nam odpre pogled na okoliške domačije, vinograde in zidanice. Deset minut kasneje pridemo do razpotja. Desno proti Bojčevi zidanici, kjer je nastajalo jedro Levstikovega potopisa. Nato smo se vseskozi do Moravč spuščali v dolino. V Moravčah smo na glavni cesti Litija – Čatež in si ogledali domačijo Tone Zidarjeve, nesojene žene Levstika. Nekaj metrov naprej pa je Resn'kova kašča in kontrolna točka, kjer smo dobili že tretji žig v svoj dnevnik. Pot po moravški dolini je ravna in pelje po glavni cesti, a mi smo se kot večina pohodnikov odločili za hojo po obronku gozda in naprej zavili desno proti naselju Okrog. Čakalo nas je vzpenjanje skozi gozd, pa spet navzdol in za konec klanec proti cilju. Že od daleč smo videli zvonik cerkve na Čatežu in slišali glasno rajanje na cilju. Seveda smo na cilju dobili še zadnji kontrolni žig v svoj dnevnik.

Od_Litije_do_Cateza_097  Od_Litije_do_Cateza_105

Mimogrede, cela pot je bila označena s tablami nove celostne podobe. Ob poti so postavili 300 tabel, na katerih so opozarjali na varovanje narave in nekate znamenitosti ob poti, na posebnih 80. tablah pa je bil zapisan originalen potopis poti! Žal ga nismo v celoti prebrali, ker bi verjetno še danes hodili.

Celotno pot smo prehodili v šestih urah in tridesetih minutah. Seveda so v ta čas vračunani vsi postanki v zidancah, okrepčevalnicah, med prijaznimi domačini z odličnimi dobrotami,... Dejansko pa smo hodili štiri ure in deset minut. Do odhoda avtobusa ob 16. uri smo imeli ogromno časa, zato smo si dodobra ogledali dogajanje na glavnem trgu ter zraven celo zaplesali. 

Od_Litije_do_Cateza_135  Od_Litije_do_Cateza_148

Bilo je enkratno in če bo le možno, pridemo drugo leto spet!

Moj Garmin 305 in njegova baterija sta lepo zdržala do konca kljub skoraj triletni uporabi! To pomeni preko 400 različnih zabeleženih dejavnosti, preko 420 ur delovanja in preko 4500 zabeleženih kilometrov!


( 1 Glas )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik