V Velenju je med 18. in 24. septembrom potekal 22. Pikin festival. Čeprav je trajal cel teden, nam je komaj uspelo, da smo ga obiskali. In sicer predzadnji dan, v petek, 23. septembra. S sabo smo vzeli še Klavdijo in avto je bil skoraj poln.

Dve rdeči kitki, pege na licih in nosku, pisani in različni nogavici in preveliki čevlji – to je Pika. Tista Pika, ki je osvojila srca malih in velikih širom sveta, in tista Pika, okrog katere se vse vrti v času Pikinega festivala v Velenju. 

V objemu s Piko nogavičko

Pikin festival, je v dvaindvajsetih letih iz enodnevne prireditve prerasel v največjo otroško prireditev v Sloveniji. Prireditev je prerasla v osemdnevno dogajanje na številnih lokacijah v Velenju in njegovi okolici, vedno več je širšega zanimanja za festival, ki je zadnja leta pokukal tudi že preko državnih meja.

Tudi obiskovalcev, tistih s kitkami, pegami in pisanimi nogavicami, je iz leta v leto več. Nekaj pa ostaja; festival je ves čas namenjen otrokom in njihovim staršem, dogajanje pa vzpodbuja in predstavlja otroško ustvarjalnost in domišljijo, ponuja številne izobraževalne vsebine, krepi otroški občutek za sočloveka in humanost, tke številne prijateljske niti tudi preko meja, usmerja mlade k strpnosti in sprejemanju drugačnosti in utrjuje vezi med generacijami.

Pikin festival zadnja leta obišče že več kot 80 tisoč obiskovalcev, ki se vsako leto radi vračajo na prizorišča prireditve. Pikin festival je največji otroški festival v Sloveniji. V času festivala deluje več kot 100 Pikinih ustvarjalnih delavnic, veliki in mali gledališki oder, pravljični in koncertni oder, v mestu so razstave, Pikin kino, ves čas festivala pa poteka tudi humanitarna akcija.

Najprej smo se sprehodili po Pikinem mestu. Tu je bila pošta, mlekarna, kuhinja, banka, hiša lutk, ... Rdeča nit letošnjega festivala so bili jeziki, ker Pika veliko potuje po svetu in videli smo kako smešno jo kličejo v nekaterih državah. Ogledali smo si dogajanja na delavnicah, nato pa sta bila Ula in Urh že nestrpna, kdaj gremo v lunapark. Pa smo šli. Ula na vlakec s Klavdijo, Urh pa na helikopter. Nato je Urh šel še na bungee trampolin.

Sprehodili smo se do rumenega odra, kjer je imel svojo glasbeno točko Ribič Pepe, nato pa smo jo mahnili še do konjičkov. Urh zelo rad jaha konje. Tokrat je zajahal konja z imenom Lotte. Prikupen majhen konjiček. Je rekel Urh, da imajo premajhne kroge, da bi še jahal, a otrok je bilo polno in smo mesto prepustili naslednjemu, mi pa smo se sprehodili še mimo pravljičnih junakov, mimo junakov iz risank in počasi zaključili naš obisk Pikinega festivala.

Čeprav je festival namenjen otrokom, se mi zdi, da tisti lunaparki in konjički ravno ne sodijo na ta festival. Otroci se radi vozijo z ringlšpili, jahajo, skačejo, ... a če pomislim, da moraš za vsako stvar odšteti kar nekaj eurčkov, ni to za nas... Na primer, vožnja z vlakcom, koliko je trajala? 3 minute? In za to odšteješ 2,5 eura? Pa konjiček, ki naredi 100 metrski krog, 4 eur? Saj ne, da ne privoščim otrokom, ampak malo bi pa res lahko pomislili ti, ki nudijo omenjene storitve, da je to za otroke... tako pa si manejo prste in se slinijo ob dobičku, ker otroku pač ne moreš reči ne!


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

Prijava



Donacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik