Lepo septembersko nedeljo, bolj točno, zloglasnega 11. septembra, smo se podali s prijatelji na Veliko planino. Nikjer ni smrdelo po kakšnih terorističnih napadih, čeprav so po medijih toliko govorili o takšnih in drugačnih možnostih. Občasno smo zavohali kakšen kravji drek, in to je bilo vse o smradu, a se nismo sekirali.

Velika_Planina_062

Napokali smo se v avto in čakali. Kmalu so se pripeljali Janja, Matej, Amadej in Iza. Nato smo se en za drugim peljali do parkirišča Ušivc. Napokali smo nahrbnitke, vzeli malico, pijačo,... in že smo jo mahali proti vrhu. Šli smo v počasnem gosjem redu, saj se nam ni nikamor mudilo. Otroci so se kaj hitro utrudili in potreben je bil prvi postanek in že takoj malica. Na srečo so si vsi toliko opomogli, da smo brez težav nadaljevali vse do Velike planine. Tam smo se sprehodili od cerkvice do mnogih planšarij, saj smo iskali, kje bi se še dalo dobiti kakšno kislo mleko... A glej ga zlomka, ničesar več ni... Smo pač prepozni za malico, a se nismo preveč sekirali, saj smo imeli še skoraj polne nahrbtnike. Vreme nam je prav odlično služilo skoraj ves čas, le na Veliki planini se je pripeljalo nekaj megle in takrat je postalo prav nesramno hladno. Zato se nismo posedli med krave, temveč smo jo mahnili do Domžalskega doma na Mali planini. Pa se je spet prikazalo sonce.

Velika_Planina_003  Velika_Planina_024

Okrepčilo je prav pasalo in po počitku smo nadaljevali pot do planšarij na Mali planini, nato pa proti našemu izhodišču. Ves čas smo se prav fletno nastavljali fotoaparatom in se izvrstno izogibali kravjim kupčkom, le Ula je po prvem izstopu iz nahrbtnika takoj nagazila to mastno mino. Na srečo je bila že malo bolj suha in se ni pogreznila do kolena vanjo.

Izvrsten izlet, odlična družba, prijetno vreme, ... in zaključek smo naredili s kavico v kampu Menina.

Prehodili smo mal oveč kot 8,5 km. Že res, da smo bili počasni, a glede na naše otroke, smo bili izredno hitri, pa še preveč smo prehodili... Pridni so bili, kot vedno!

 

Velika planina je ime zakrasele visokogorske planote v Kamniško-Savinjskih Alpah SSV od Kamnika, ki se rapzrostira na površini 5,8 km² in povprečni višini okoli 1500 mnm z najvišjim vrhom Gradišče, ki doseže višino 1666 mnm.

Velika planina, ki obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo, je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi (kočami, bajtami) posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Na planoti sta tudi naravni znamenitosti, imenovani Velika in Mala Vetrnica. To sta jami, ki se jima je zaradi preparevanja porušil strop in sta nastali udornici. Danes je Velika planina obdana z redkim smrekovim gozdom ter ruševjem in posejana z značilnimi kraškimi vrtačami. Na zložni planoti se je gozd že pred stoletji umaknil pašnikom. Mehke zelene trate med vrtačami in kotliči so dale idealne pogoje za letno pašo govedi.

Več o Veliki planini lahko preberete na Wikipediji ali na uradni spletni strani Velike planine.


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik