Zaradi Andrejinih službnih obveznosti smo imeli dan potepanja po Slovenski obali. Zjutraj smo jo dostavili v Portorož, mi trije (Urh, Ula in jaz) pa smo imeli celo dopoldne in še del popoldneva za sebe.

Najprej smo se zapeljali do Kopra. Na hitro smo si ogledali notranjost enega trgovskega centra, saj smo že bili lačni in žejni. Nato pa smo parkirali avto ob čudoviti ladji, ki je bila zasidrana v koprskem pristanišču. Včasih prav paše kaj pojesti takole na hitro. Pravzaprav smo se lepo usedli na klopco in v miru malicali. Nato pa smo se še sprehodili po Kopru. Župan je tole mesto naredil res čudovito, ki kar vabi turiste, pa ne samo tiste, ki se pripeljejo s čezoceankami.

Slo_Obala_003

Nato smo se zapeljali skozi Izolo in naprej do Pirana. Ker je Ula sladko zaspala v avtu, si nismo Izole in Pirana ogledali z ulic, ampak samo iz avta. Nato pa smo jo mahnili v Portorož. Ula se je dobro naspala in vsi smo bili veseli sladoleda, ki smo si ga privoščili v slaščičarni v Luciji. Imeli smo še malo časa za kratek skok po ulicah, nato pa nas je že poklicala Andreja, da je zaključila s sestankom. Na hitro smo se zapeljali proti dogovorjenemu mestu in že smo skupaj sedeli v restavraciji. Je treba tudi kaj konkretnega pojesti...

Nato smo se šli kopat. Zapeljali smo se do Strunjana in se šli namakat. No, če pomislim, da smo mi navajeni morja, kot izgleda v Dalmaciji, bi rekel, da nismo bili na morju. Ampak na blatnem jezeru. Ampak res, saj se še 50 cm globoko ne vidi v vodi. Potem pa bi naj plačali še vstop na 'kopališče', pa parking, ja pa kaj še? Smo se naredili kar francoze... Kakorkoli, ta mala dva sta se naužila morja, in nato zaspala na plaži.

Kaj hitro je bil pred nami že večer in še preden smo krenili proti domu, smo se ustavili še v Kopru, da smo ga razkazali še Andreji. Ampak tokrat smo si ga ogledali s pomočjo štirikolesnih biciklov. Urh in Ula sta sedela v košari, midva z Andrejo pa sva brcala po pedalih. V poznih večernih urah, ko se je že zdavnaj stemnilo in ko sta otroka postala že zaspana, smo jo mahnili domov.

Za drugič si moramo dati v plan še soline...

Slovenska obala, ki ji pogostokrat rečemo samo Obala, označuje območje ob slovenski obali Jadranskega morja ter tudi zaledje (Slovenska Istra). Dolga je 43.157 metrov (~ 43 kilometrov) oziroma po drugi evidenci kar 46,6 km, pa je še vedno najkrajša evropska obala (seveda, če ne štejemo obale Bosne in Hercegovine ter Monaka). Na severu meji na italijansko obalo, na jugu pa z reko Dragonjo na Hrvaško. Obalo oblivajo Koprski, Strunjanski in Piranski zaliv. K obali štejemo običajno še teritorialno morje Republike Slovenije, ki meri nekaj več kot 300 km². Od Kopra do Izole poteka tudi Obalna cesta. Obalo si delijo občine Koper, Izola in Piran.


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik