Na Vrbensko jezero smo se podali z namenom, da bosta Urh in Ula jahala konjičke - ponije. In uspelo nam je.

Vrbensko_jezero_sep_022  Vrbensko_jezero_sep_035

Bobi in Reza sta se ravno pripravljala, da ju bo kdo zajahal. In imeli smo to srečo, da je bil Urh povsem prvi na vrsti in ni bilo nobene gužve. Pravzaprav takoj za nami ni bilo sploh nikogar. Najprej je zajahal Bobija, s pomočjo gospodarja naredil 4 kroge. Nato se je usedel na Rezo, naredil dva kroga in dobil sopotnico - Ulo. Skupaj sta odjahala en krog, za finale pa je Urh še odjahal dva kroga. Super je tale stric, ki ima ponije na Vrbenskem jezeru.

Nato smo se šli še malo igrat, gungat in se sprehodit ob jezeru. Seveda smo si mogli ogledati vse skulpture, mimo katerih smo šli... Medtem pa je mamica odtekla en krog okoli jezera. Super!

 

Ribnik Vrbje je prijeten kraj za izlet s kolesom, sproščujoče sprehode ali oddih v neokrnjeni naravi. Na poti do jezera in ob njem si lahko ogledate galerijo na prostem ali se sprehodite po 3 km dolgi Ekološki učni poti Vrbje, ki poteka po ravnini okoli jezera in je označena z zanimivimi informativnimi tablami. Ob jezeru, kjer je tudi informacijski center Vrbje, so postavljena igrala za otroke, v centru pa si lahko sposodite tudi različne družabne igre in palice za nordijsko hojo. Možno si je sposoditi tudi daljnoglede za opazovanje ptic.

O ribniku

Južno od Žalca, tik ob Savinji, se nahaja zanimivo zavarovano območje, katerega osrednji del je ribnik Vrbje, ki meri dobrih 13 ha in je v tem delu doline največja stoječa voda. Ob ribniku in v njem najdemo veliko razlilčnih živalskih in rastlinskih vrst. V ribniku gojijo toplovodne ribe krapovce, ob jezeru pa živi več kot 130 različnih vrst ptic. Na bregu ribnika raste veliko različnih rastlin, med njimi je veliko tudi užitnih in zdravilnih.

Ekološka učna pot Vrbje

Ekološka učna pot poteka okoli jezera in je dolga približno 3 km. Pot je označena s tablami, na katerih je glava čopastega ponirka, ki vas vodi in usmerja po celotni poti. Ob poti so tudi zanimive informativne table, na katerih so predstavljene bistvene značilnosti območja. Pot je speljana na območju med Savinjo in Strugo, kjer so se ohranili zanimivi življenski prostori, kot so ostanki poplavnega gozda, mejice s travniki, reka s prodišči ter seveda ribnik. Omenjeni življenjski prostori so v dolini redki ali jih sploh več ni. Pot poteka v celoti po ravnini in je brez težav dostopna vsem starostnim skupinam v vseh letnih časih.

Ali ste vedeli?

Ribnik Vrbje leži ob levem bregu Savinje, 2 km jugozahodno od Žalca, na nadmorski višini 254 metrov. Jezero je dolgo 530 m, široko 240 m in ima površino približno 13 ha, največja globina pa znaša 1,6 metra. Okoli jezera je speljana sprehajalna potka, ki vodi po Ekološko učni poti. Ob jezeru biva ob različnih letnih časih 130 vrst ptic, zato območje spada pod zavarovana območja narave.


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik