Ko si enkrat na dopustu, se lahko samo sončiš, a mi nismo takšni. Mi si bomo ogledali ogromno stvari, saj spomini ostanejo, barva pa zbledi.

Prvi izlet smo naredili v smeri proti Milni in še malo dlje. Ogledali smo si ogromno področje, kjer je kakšen teden ali dva pred našim prihodom gorelo. Če ne vidiš, si ne moreš predstavljati, kakšno veliko področje je to. Sama ožgana lesena debla, vse črno, še vedno smrad... Peljali smo se skozi Sutivan, naprej skozi Lozišća, do Milne. Ker sta otroka zaspala, smo pot nadaljevali po zalivčkih naprej od milne, ki verjetno sploh nimajo imen. Ob vračanju smo se ustavili v Sutivanu in se po sprehodu še osvežili v morju.

Drugi izlet smo naredili na Bol. Bol leži na južnem delu otoka in je najpomembnejše in najbolj obiskano turistično mesto na otoku, znano predvsem po čudoviti plaži Zlatni rat, ki je ena najlepših na vzhodni Jadranski obali. Plaža se razprostira v dolžini okoli 15 km, od zaliva Martinica na vzhodu do zaliva Blaca na zahodu. Mesto leži ob vznožju Vidove gore (778 m) in Draževa brda (627 m), v plodni vinorodni pokrajini, s trajnim izvirom pitne vode. Tu je ogromno turistov, iz plaže se valijo kar kolone. To ni za nas. Smo si ga pa ogledali in otroci so se malo poigrali.

Brac_485

Naslednji izlet je bil Vidova gora. Vidova gora je s svojimi 778 metri najvišji vrh otoka Brača. Vidova gora je prav tako najvišji vrh jadranskih otokov. Ime je dobila po cerkvici, ki je včasih stala na vrhu hriba. Danes so od cerkve vidne le še ruševine. Na vrhu pa stoji televizijski oddajnik in gostilna. Do vrha vodi cesta, tako da je dostop omogočen tudi vsem, ki jim na dopustu ni do "športnih aktivnosti". Pogled iz Vidove gore na Zlatni Rat fenomenalen. Prav tako na Hvar. V vedrem vremenu se vidijo tudi ostali otoki in Biokovo, od polotoka Pelješca, Korčule, Visa, Biševa, do oddaljene Jabuke. Kadar je vreme posebej bistro je možno ugledati tudi vrhove apeninskih gora.

Nadaljevali smo z mestecom Škrip. Škrip je najstarejše mesto na Braču in s svojo starostjo 3000 let, kamnitimi stavbami, zidovi, trdnjavami, je Škrip mesto z posebno zgodovino. Zato se v mestu nahaja Muzej otoka Brača, ki ga najdete v trdnjavi Radojković. Pravzaprav je celo mesto, sploh stari del, en sam muzej. Mesto Škrip danes šteje približno 250 stanovalcev, a domačini pravijo, da jih pozimi tu stanuje le peščica.

A smo si ogledali še kaj? Ja, dejansko smo otok prečesali skoraj po dolgem in počez. Le v smeri proti Sumartinu nismo nikoli krenili. Smo ga mogoče prišparali za drugič? Kdo ve...


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik