Med 17. julijem in 24. avgustom lahko na Zemlji opazujemo roj Perzeidov. Pojav, poznan tudi kot meteorski dež, vrhunec doseže v noči na 13. avgust. 

Jasna_noc_brez_utrinkov_038

Pojavljati se začnejo, ko pade mrak, močno pa aktivnost roja naraste po 23. uri. Ko roj Perzeidov doseže vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro. Tokratni meteorski dež je nekoliko 'pokvarila' skoraj polna Luna, zaradi katere ne bodo vidni manjši in manj svetli utrinki.

Utrinke bo sicer mogoče opazovati in dobro videti tudi še v noči na nedeljo in ponedeljek, na roke pa nam bo šlo tudi vreme.

Meteorski dež povzročajo ostanki kometa Swift-Tuttle (obhodna doba okoli 133 let), ki so ga odkrili leta 1862. Vsako poletje Zemlja prečka tirnico kometa, na kateri je oblak prahu in plinov. Pri tem delci trčijo v atmosfero našega planeta s hitrostjo 200 tisoč kilometrov na uro in na nebu puščajo svetlobno sled. Srednja hitrost delcev je okoli 59 km/s.

Astronomi jih imenujejo Perzeidi, a v ljudskem jeziku jih poznamo kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, 10. avgusta.

Tudi jaz sem jih lovil, a sem jih ulovil bolj malo. Sicer pa v pol urce ne moreš pričakovati veliko, sploh ob tako svetli noči, kot je bila tokrat zaradi polne lune.


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik