V koprsko pristanišče je priplula Voyager of the Seas, največja potniška ladja, ki je doslej priplula v Koper, last Royal Caribbean International. Leta 1999 (ko so jo zgradili) je bila največja na svetu, zdaj sodi med 15 največjih, saj meri 311 metrov v dolžino, 47 v širino in 63 metrov v višino. Ima 8 metrov ugreza in njena bruto teža znaša 137.276 ton. Njena potovalna hitrost je 23,7 vozlov (44 km/h) in jo poganjajo trije 14 MW Azipod motorji, od tega sta dva premična in eden fiksen. Ob splovitvi jo je krstila botra Katarina Witt

Voyager_Of_The_Seas_010

Plavajočemu mestu, na katerem se lahko pelje maksimalno št. potnikov 3835 in ima skupno število posadke 1185 poveljujejo oficirji iz Norveške, medtem, ko je ostalo osebje mednarodno. Cena ladje je znašala 650 milijonov dolarjev. Ladja ima 1557 kabin in 15 nadstropij. Na ladji imajo gostje skoraj vse: kotalkališče, drsališče na ledu, gledališče, kinodvorano, igralnice, športna igrišča, plezalno steno, celo miniaturno golf igrišče...

Morsko dno v pristanišču Koper so za takšno velikanko morali poglobiti na 10,5 metra in to vzdolž 420 metra najstarejše obale koprskega pristanišča. Omenjena ladja bo letos križarila tudi po Jadranu in bo v Koper prihajala vsako nedeljo. To sezono bo priplula 20-krat in pripeljala kakih 70.000 gostov.

Toda to ne bo največja ladja v tem poletju. Ladjar Costa Crociere bo julija pripeljal povsem novo ladjo Costa Favolosa s skoraj 4000 potniki. Koper pričakuje letos več kot 120.000 turistov s potniških križark.

Nekateri so imeli celo možnost, da so si to velikansko plavajoče mesto ogledali od blizu. Med njimi je bila tudi naša Andreja. Kako? Turistična agencija Relax je imela organiziran poslovni sestanek kar na križarki. Sledil pa mu je tudi podroben ogled, saj bodo poskusili kakšno kabino zapolniti tudi preko Relaxa. Ampak postopek vkrcanja je bil dolgotrajen in natančen, saj je varnost na prvem mestu in je bolj stroga kot na letališčih.

Ampak se je menda splačalo potrpeti in iti skozi celotno kontrolo... Ladja je čudovita, enkratna in Andreja je rekla: To pa je bilo eno doživetje. Upam, da kdaj tudi odpotujemo s to lepotico.


( 1 Glas )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

Prijava



Donacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik