V sklopu dvodnevne delavnice smo imeli organizirano tudi jahanje konjev na domačiji Pr' Brodarju v Poljanski dolini. Vožnja do tja je bila zanimiva, za marsikoga adrenalinska, saj nas je po poteh vodila Katjuša, ki se dnevno vozi po teh koncih in popolnoma pozna skoraj vsako luknjo v asfaltu.

Jahanje_konjev_025

Vreme nam ni bilo najbolj naklonjeno, a naših otrok to sploh ni ustavilo. Takoj smo se spoznali z Mici in Brajdo. Otroci so poprijeli za krtače in ju pošteno skrtačili, nato pa je lastnica osedlala manjšo Mici in otroci so pričeli z jahanjem. Vsi lepo po vrsti, kot so hiše v Trsti...

Urh je prvič jahal, čeprav je pred časom že sedel na konju, a takrat mu ni najbolj ustrezalo. Star je bil komaj eno leto in pol, pa še nenaspan je bil... Tokrat pa kot bi bil prerojen. Poln zaupanja in s čelado na glavi se je spravil na konja. Naredil je nekaj krogov, pa bi jih še več, če ne bi tudi drugi čakali v vrsti.

Tudi Ula je brezskrbno jahala konja. Res, da ji je bila čelada malo prevelika, a to je ni motilo pri ježi.

Vsi otroci so poskusili z jahanjem, tudi najmlajši in vsi so uživali, le Mia se je počutila nelagodno. Pa morda kdaj drugič...

Terapevtsko jahanje se uporablja v terapevtske namene na več področjih: v medicini, pedagogiki in športu. V medicini se je razvila hipoterapija, v pedagogiki vzgojno pedagoško jahanje, v športu pa aktivacijsko jahanje.

V Sloveniji se za vsa tri področja uporablja izraz HIPOTERAPIJA ali TERAPEVTSKO JAHANJE, kar pa je manj natančno, ker moramo športno in pedagoško jahanje uporabiti ločeno od medicinske uporabe. Športno in pedagoško jahanje imata večinoma psihosocialni pomen, medtem ko medicinsko jahanje temelji na tem, da bi z gibalnimi vajami izboljšali funkcije lokomotornega aparata in notranjih organov.

Jahanje je šport, ki nudi mnoge možnosti za izkušnjo samega sebe, izgradnjo socialnega vedenja ter ureditev varnostnega sistema. Skrb za konja dviga otrokom občutek lastne vrednosti in pospešuje razvoj samostojnosti.

Konj je dobrodušna, zaupljiva in čutna žival, z izrednim spominom in izostrenim občutkom za orientacijo, hkrati pa je zelo plašna žival. Več o konjih si lahko preberete na spletni strani Slovenskega konjeniškega portala.

Slepi lahko manjkajočo čutno funkcijo kompenzirajo s konjem. Pod vplivom jahalnega učitelja se lahko prosto gibljejo, ni jih potrebno voditi za roko, vendar mora biti jahalni učitelj usposobljen in konj posebej zanesljiv. 

V osnovi mora slep otrok, oz. oseba skozi vse korake kot zdrav posameznik:

  • spoznavanje konja
  • izgradnja zaupanja
  • začetek jahanja na lonži
  • vaje ogrevanja
  • vaje ravnotežja
  • vaje ritma v koraku in kasu

Aja, hvala Katjuši za organizacijo jahanja! Res je bila super izkušnja in upamo, da bomo z Urhom šli še večkrat na konja! Dobesedno in tudi v prenesenem pomenu!


( 0 Glasov )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Težave s prikazom galerije?

Zaradi hitrejšega prikazovanja slik smo prešli na drugačen način prikazovanja slik. V kolikor se vam galerija slik ne prikaže, vas prosimo, da enostavno vpišete komentar v tistem članku, kjer imate težave s prikazom slik. Težavo bomo poskusili odpraviti čim prej. Hvala za razumevanje!

PrijavaDonacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik